Lanac Albert Heijn u Nizozemskoj i Belgiji tijekom prošle godine otvorio je 113 trgovina, učvrstivši tako svoju poziciju vodećeg trgovca na nizozemskom tržištu, pokazuju novi podaci agencije NielsenIQ koje prenosi esmmagazine.com.

Trgovački lanac u vlasništvu kompanije Ahold Delhaize na kraju prošle godine u Nizozemskoj je držao tržišni udio od 37 posto, a upravljao je s ukupno 1.229 trgovina, između ostaloga zahvaljujući i nedavnoj akviziciji trgovina lanca DEEN.

“Godina 2022. bila je godina koja je donijela određene izazove, ali na koju se s ponosom osvrćem”, komentirala je izvršna direktorica Alberta Heijna, Marit van Egmond. “S jedne strane, dobili smo više slobode s uvođenjem mjera protiv koronavirusa, s druge strane bili smo suočeni sa značajnom inflacijom.”

Najbliži konkurent Jumbo zabilježio je neznatan pad tržišnog udjela, pokazuju podaci NielsenIQ-a, i to na 21,5 posto, pri čemu je grupa do kraja godine imala šest trgovina manje.

Rast prometa potaknut inflacijom
Ukupno gledajući, nizozemski su supermarketi ostvarili ukupni promet od 46,3 milijarde eura u 2022., što je 3 posto ili 1,35 milijardi eura više nego godinu dana ranije.

Povećanje prometa potaknula je inflacija, pri čemu su cijene u prosincu 2022. bile 17,3 posto više nego u istom mjesecu prethodne godine, objavio je NielsenIQ. Ukupni volumen prodaje je u odnosu na godinu ranije zapravo zabilježio pad.

Unatoč rastućoj prodaji, kupci se sve više okreću trgovačkim robnim markama što je trend suprotan u odnosu na prethodne godine, objašnjavaju u Nielsenu.

Prodaja trgovačkih robnih marki porasla je 1,8 postotnih bodova na 43,8 posto. Također, bilježi se zastoj online trgovine s obzirom na činjenicu da je e-commerce prošle godine činio 5,2 posto ukupnog prometa u trgovini što je jednaki udio kao i 2021. godine.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!