28.8 C
Zagreb
Ponedjeljak, 22. srpnja 2024., 21:19
OstaloICT & FinTechSnažan skok kartičnih platnih transakcija u Hrvatskoj

Snažan skok kartičnih platnih transakcija u Hrvatskoj

Hrvatski građani u 2022. godini obavili su ukupno 682,34 milijuna kartičnih platnih transakcija ili 13,1 posto više nego 2021., ukupne vrijednosti od 230,67 milijardi kuna ili 14,6 posto više, podaci su Hrvatske narodne banke (HNB).

Na kraju prošle godine ukupno su 21 kreditna institucija i dvije institucije za elektronički novac u RH izdavale platne kartice, navodi se dalje u novoj HNB-ovoj publikaciji Platne kartice i kartične transakcije – 2022.

Iz HNB-a navode i da na domaćem kartičnom tržištu posljednjih godina dolazi do promjena zasnovanih na tehnologijama koje utječu i na načine plaćanja. Tako su pojedini načini plaćanja danas neprepoznatljivi u odnosu na prevladavajuće načine plaćanja otprije deset godina, pa se primjerice dodaju kartice u različite digitalne novčanike kojima se plaća robu i usluge, koriste se aplikacije koje omogućuju podjelu troškova pri plaćanju, rabe se pametni satove za iniciranje plaćanja i sl.

Sve češće se platna kartica upotrebljava i za kupovinu preko interneta, ističu u HNB-u, pa se tako u posljednje tri godine i ukupan broj transakcija kupnje robe i usluga platnim karticama preko interneta ili mobilnog telefona povećao za 30 posto, a vrijednost čak za 48 posto, na 7,25 milijardi kuna.

Također, kao posljedica kontinuiranog rasta kartičnih plaćanja i sve brojnijih inovativnih metoda plaćanja koje se zasnivaju na kartičnim tehnologijama, u nekoliko posljednjih godina primijećen je trend laganog, ali konstantnog porasta udjela broja transakcija plaćenih platnim karticama u odnosu na broj transakcija plaćenih gotovim novcem.

Međutim, kada govorimo o omjerima plaćanja karticom i gotovinom u proteklom razdoblju, otprilike svaki četvrti fiskalizirani račun plaćen je karticom, dok su ostala tri računa plaćena gotovinom. Ipak, potrošači u RH sve češće odabiru platnu karticu kao sredstvo plaćanja računa (posebno računa s većim iznosima) te bi udio računa plaćenih karticom uskoro mogao biti veći od jedne trećine, naglašavaju iz HNB-a. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Pogledajte u budućnost financija na prvom Finance Weekendu

Finance Weekend će se baviti ključnim temama koje oblikuju budućnost financija Godinu dana prije punoljetnosti, po prvi puta u Rovinju na Weekendu.17, dolaze nam i...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...