Eurozastupnici traže ekološkiji dizajn proizvoda

Cilj mjera je da životni vijek proizvoda ne bude ograničen značajkama dizajna. Ažuriranja softvera, potrošni materijal (npr. spremnici s tintom, žarulje, jastučići za kavu), rezervni dijelovi i dodaci također moraju biti dostupni tijekom odgovarajućeg razdoblja

Eurozastupnici su u srijedu dogovorili svoje stajalište za pregovore s vladama EU-a o novom zakonu o ekološkom dizajnu koji bi proizvode u EU-u trebao učiniti održivijima i dugotrajnijima, priopćio je Europski parlament.

Zastupnici su na plenarnoj sjednici usvojili izvješće koje je pripremio Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) o reviziji okvira EU-a za ekološki dizajn održivih proizvoda, s 473 glasa za, 110 protiv i 69 suzdržanih. U svom pregovaračkom mandatu, zastupnici Europskog parlamenta će nastojati pojačati mjere koje je predložila Komisija kako bi se osigurao duži životni vijek proizvoda i bolje informirali potrošači.

Cilj mjera je da životni vijek proizvoda ne bude ograničen značajkama dizajna. Ažuriranja softvera, potrošni materijal (npr. spremnici s tintom, žarulje, jastučići za kavu), rezervni dijelovi i dodaci također moraju biti dostupni tijekom odgovarajućeg razdoblja. Predviđa se uvođenje nove “putovnice proizvoda” koja bi sadržavala točne i ažurne informacije kako bi potrošači mogli saznati detalje o proizvodu koje kupuju poput porijekla, mogućnosti popravka i reciklaže, utjecaju na okoliš ili štetnim kemikalijama, navodi Europski parlament.

Od Komisije parlament traži da u nadolazećim mjerama ekodizajna prioritet stavi na postavljanje zahtjeva održivosti za brojne grupe proizvoda.

Zastupnici Europskog parlamenta također žele posebnu zabranu uništavanja neprodanog tekstila te električne i elektroničke opreme, a u pripremi tog prijedloga s amandmanima je sudjelovala i hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Europski parlament je sada spreman započeti razgovore s Vijećem EU-a o konačnom obliku zakona.

Komisija je 30. ožujka 2022. iznijela prijedlog uredbe za uspostavljanje općeg okvira za postavljanje zahtjeva za ekodizajn za održive proizvode i za ukidanje trenutnih pravila koja su usredotočena samo na proizvode povezane s energijom. Revidirana pravila primjenjivala bi se na gotovo sve proizvode na unutarnjem tržištu (osim hrane, hrane za životinje, lijekova, živih organizama). Prijedlog je dio paketa kružnog gospodarstva koji također uključuje strategiju EU-a za održivi tekstil i prijedlog o osnaživanju potrošača za zeleni prijelaz. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakSnažan skok kartičnih platnih transakcija u Hrvatskoj
Sljedeći članakPrigrlite duh ljeta uz Schweppesovu novu filozofiju Born Social