Trgovački lanac Spar Hrvatska će svim učenicima koji u novoj školskoj godini 2022./2023. upišu zanimanje mesara/mesarice u Srednjoj školi Petrinja, osigurati stipendije u iznosu od tisuću kuna mjesečno, priopćili su u petak iz Spara i Srednje škole Petrinja.

“Nakon dugogodišnje suradnje sa srednjom školom u Petrinji, Spar Hrvatska sada pruža financijsku potporu učenicima na potresom pogođenim područjima te tako podržava hrvatski obrazovni sustav i promovira deficitarna zanimanja”, kaže se u priopćenju.

Zanimanje mesar/mesarica već je niz godina deficitarno na tržištu rada, ne samo u Hrvatskoj nego i u većini europskih zemalja. Iako se tradicionalno percipira kao muško zanimanje, njime se uspješno bave i žene.

“Za nas je ovo novo poglavlje u suradnji s lokalnom zajednicom. Želja nam je potaknuti suradnju realnog sektora sa strukovnim obrazovanjem i time omogućiti mladima brže i lakše zapošljavanje po završetku školovanja. Već duže vremena surađujemo sa Srednjom školom Petrinja, koja kao ozbiljan partner doprinosi obrazovanju deficitarnih kadrova”, izjavio je član Uprave Spara Hrvatska, Danijel Vidiš.

“Ovo je još jedan poticaj za upise učenika u deficitarna strukovna zanimanja. Zahvaljujemo tvrtki Spar Hrvatska što nas je prepoznala kao partnera i što već dugi niz godina prati rad naše škole. Ovo je kruna povjerenja koja će sigurno pomoći učenicima i roditeljima pri odluci za upis u zanimanje mesar/mesarica”, rekao je ravnatelj Srednje škole Petrinja Milan Orlić

Ističe da se mesari zapošljavaju odmah po završetku školovanja i na tržištu rada njihova primanja su vrlo atraktivna.

“Pripremamo još neke nove suradnje i mislimo da je ovo upravo primjer kojim putem kao strukovna škola želimo u budućnost. Nadamo se da će tvrtke u okruženju i diljem hrvatske prepoznati škole kao partnere te da će stipendiranje učenika biti jedan od važnijih čimbenika razvoja lokalne zajednice”, zaključio je Orlić. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!