spar-premium-sorbet-cassisKako se čini, najjednostavnija jela ili pića prate najneobičnije priče o porijeklu. U slučaju sorbeta, prvo treba riješiti dilemu je li to jelo ili piće.

Sorbet je smrznuti desert napravljen od zaslađene vode začinjene voćnim sokom ili pireom od voća, vinom ili likerom. Ime sorbet dolazi od latinske riječi “sorbere” i modernije talijanske inačice “sorbire” što znači jesti i piti istovremeno.

Iako postoje i dvije verzije o porijeklu sorbeta, život sorbeta u Europi je u oba slučaja povezan s romanskim korijenima. Prema jednoj verziji, u 13.stoljeću Marko Polo je ovaj osvježavajući desert iz Kine donio u Italiju. Druga priča o porijeklu je donekle zanimljivija jer spaja cara Nerona, najpoznatijeg svjetskog piromana koji je zapalio Rim, i ledenu poslasticu. Prema ovoj legendi, u 1. stoljeću Neron je imao trkače koji su s Alpa u kantama donosili snijeg koji je on potom miješao s medom i vinom.

Vjerojatno u ovom romanskom porijeklu leži i suvremena zabluda da je sorbet talijanski sladoled.

Suvremeni sorbet je sladoled, ali bez mlijeka ili vrhnja. Radi se o soku ili pireu od voća koji se miješa u zašećerenoj vodi. U neka sorbeta se stavljaju alkoholna pića koja snižavaju točku ledišta te se na taj način omogućava još nježnija struktura i puniji okus.

Iako vrlo jednostavna slastica, sorbet se u današnje vrijeme smatra gurmanskom poslasticom. Ovisno o sastojcima od kojih je pripravljen, može se poslužiti kao aperitiv ili digestiv, a vrlo često i između predjela i glavnog jela te između sljedova.

Od nedavno SPAR Premium linija je obogaćena još jednim gurmanskim biserom – Sorbetom od crnog ribizla. Izuzetnost se očituje u punoći okusa jer je ovaj sorbet napravljen s čak 41% udjela crnog ribizla.

Nakon ekskluzivne i profinjene večere poslužene u stilu Pierce Brosnana, ponudite čašu SPAR Premium sorbeta od crnog ribizla, obavezno servirano u elegantnoj čaši na tankoj, visokoj nozi, posuto s nekoliko zrnaca svježeg crnog ribizla i s neizostavnim listićem svježe mente koja će svojom zelenom bojom dati dašak svježine prigušenom svjetlu vaše dnevne sobe i tamnoj, ljubičastoj boji sorbeta.