sms-triljOd 52 zaposlenika splitskog SMS-a, 14 će ih dobiti otkaz kao tehnološki višak – dvoje odlazi u mirovinu, a njih 12 na Zavod za zapošljavanje.

Kako je kazala odvjetnica Tonka Mohar, prokuristica SMS-a, odluka o otkazu ugovora o radu za 14 radnika biti će potpisana u petak ili u ponedjeljak. Tomu je prethodila suglasnost Zavoda za zapošljavanje u Splitu na program zbrinjavanja viška djelatnika. To će od lipnja 2009. godine biti treći krug otkaza u splitskoj tvrtki.

– Nismo im uspjeli naći posao kod drugih poslodavaca. U razgovorima s tim tvrtkama rečeno nam je da i oni sami imaju problema s viškom zaposlenih. Ne zna se kolike će im biti isplaćene otpremnine, no stav tvrtke je da prava radnika budu maksimalno zaštićena – kazao je Miloš Šerbo, novi direktor SMS-a.

Kako je objasnio Miro Delić, pročelnik HZZ-a Split, tvrtke koje se nađu u problemima moraju izvršiti program zbrinjavanja viška djelatnika, a ako se radi o više od 20 osoba, Zavod mora dati suglasnost na taj program. (Slobodna Dalamcija)

Čeka se stečaj

Račun SMS-a je u blokadi od 13. rujna. Nakon 60 dana blokade, SMS je po zakonu dao prijedlog za stečaj Trgovačkom sudu u Splitu. No, taj prijedlog neće biti jedini. Najkasnije do ponedjeljka Trgovačkom sudu prijedlog za otvaranje stečaja dostavit će oko 30 bivših radnika.