pevec-split-ftdPevecov prodajni centar u splitskoj Dujmovači, uz dobru volju Darka Šketa, stečajnog upravitelja, mogao bi nakon skorašnjeg otvaranja centara u Bjelovaru i Zadru na posao vratiti barem dio radnika iz Splita i okolice, no to bi, nalogom za iseljenje prostora u Dujmovači, mogao narušiti najmodavac Kerum Grupa.

Naime, iznajmljeni prostor vlasništvo je tvrtke “Koteks”, koja posluje unutar Kerum Grupe, a ako “Pevec u stečaju”, kako je najavila Nevenka Bečić, ne ponudi pravi održivi model, “Pevec” će se morati iseliti.

Informaciju o nalogu za iseljenje potvrdio je i sam Darko Šket koji već nekoliko dana, na različite načine, tvrdi, pokušava kontaktirati s nekim iz Kerum Grupe. Tako su se Pevecovi radnici i ovoga puta ni krivi ni dužni, iako je i Željko Kerum prije nepunih mjesec dana nudio slamku spasa te osobno htio zaposliti radnike posrnule tvrtke Pevec na splitskom području – našli u još nezavidnijem položaju.

Kako doznajemo, prije nekoliko dana tvrtki “Pevec u stečaju” stigao je pisani nalog u kojem stoji kako “Koteks” od “Peveca u stečaju” zahtijeva kompletno iseljenje, i to u roku od mjesec dana, te iako čelni ljudi “Peveca u stečaju” i dalje lobiraju na različite strane samo da ugovore sastanak s nekim iz Kerum Grupe, kao i radnici “Peveca” preko svojih predstavnika, pa su čak i preko ostalih gradonačelnika u županiji pokušali osobno doći do Željka Keruma po dvostrukoj liniji, kao vlasnika prostora, ali i gradonačelnika, no povratne informacije, a kamoli sastanka još nisu dobili.

Doduše, jedan sastanak, tvrde “Pevecovi” radnici, i to s predstavnicima tvrtke “Koteks”, održan je 10. siječnja, te iako su obje strane zaključile da je takva ideja dobrodošla, ni jednu povratnu informaciju otada nisu dobili. -Ja se iskreno nadam da će Željko Kerum kao najmodavac, ali i kao gradonačelnik promijeniti svoje mišljenje te apeliramo na razgovor, pa onda neka sam odluči – poručio je Šket.

Za otvaranje centra u Dujmovači složno je i 90 posto dobavljača, od njih oko 400-tinjak koliko ih ima, predstavnici “Peveca u stečaju”, kao i radnici s kojima bi se, s obzirom na to da su pred otkaznim rokom do kraja siječnja 2010. godine, od 1. veljače sklopili novi ugovori o radu.

Na čemu je zapelo na relaciji “Pevec u stečaju” – Kerum Grupa upitali smo i Nevenku Bečić, koja kaže kako su njezina vrata za razgovor uvijek otvorena, no a njom iz “Peveca” nitko nije kontaktirao. -Jedan telefonski razgovor, no preko drugih osoba iz obje grupe, tek je obavljen, no nije se razgovaralo u četiri oka.

Osim toga, Pevec Kerum Grupi duguje oko milijun i pol kuna s kamatama, a ako i žele ozbiljno razgovarati, morali bi ponuditi jako dobar model koji bi i nama odgovarao. U suprotnom, preseljenje je neizbježno – pojasnila je Bečić.

Socijalno osjetljivi
Ne razumijem, kaže, i koja je uloga gradonačelnika Željka Keruma u svemu tome, jer Grad ne može napraviti ništa po tom pitanju. Kerum Grupa, s druge strane, kao vlasnik prostora može biti socijalno osjetljiva, no, s obzirom na to o kojim je dugovima riječ, baš i ne u tolikoj mjeri.

– Kerum Grupa se bori i sa svojim viškom od preko 180 ljudi, koje nismo htjeli postati na burzu – 97 neraspoređenih u sklopu hotela “Marjan”, 30 iz “Koteksa”, još toliko iz “Diokoma” i “Dalmacija-Iskre”, a tu su i dugovi “Koteksa” prema Kerum Grupi od preko pet milijuna kuna. Prema tome, bez jasnog modela teško da ćemo moći pomoći – kaže Bečić. (Slobodna Dalmacija)

Roba se seli u Zadar

Ako ipak od toga ne bude ništa, kako doznajemo, roba iz centra u Dujmovači, vrijedna 15 milijuna kuna, pakira se za zadarski prodajni centar koji svoja vrata otvara za nekoliko dana. Nakon Zadra, slijedi otvaranje centra u Bjelovaru, onog u Varaždinu, te malo pomalo i ostalih u zemlji.

Novi ugovori
-Za početak bi nove ugovore ponudili za 20 do 30 radnika, dok se ne popuni centar određenim asortimanom, da bi uopće mogli ponovno otvoriti svoja vrata, a ako nas Kerum zadrži, otvorili bismo centar krajem veljače ove godine – kaže Šket. Potom bi postupno u dogovoru s vjerovnicima i dobavljačima dogovarali daljnje poslovanje u splitskom centru.