Srbija europski lider po poskupljenjima

Srbija po visini cijena drži rekord u Europi. Ukupnom rastu cijena najviše su doprinijela poskupljenja hrane.

Nema proizvoda kome nije promijenjena cijena, a i bez toga u Srbiji je sve bilo skuplje nego u okruženju, posebno kad se uporedi s visinom prosječnih plaća, pišu večernje novosti.

Statističari kažu da je od prošle jeseni ulje skuplje za 28,1 posto, svježe meso 26,3 posto, riba za 17, a mlijeko, sir i jaja za 10,3 posto…

Potrošačima kada uđu u prodavnice, međutim, te brojke su više nego udvostručene. Litra ulja sada košta prosječnih 170 dinara, šećer 95, mlijeko 85 dinara…

Ipak, ako postoji namirnica na tržištu koja je rekorder po poskupljenjima, onda je to meso koje je za godinu dana poskupjelo za čak 50 posto. Odmah iza junećeg i svinjskog mesa je ulje, koje je u nekoliko navrata poskupljivalo, slijede mlijeko, jaja i suhomesnati proizvodi.

Ekonomist Saša Đogović procjenjuje da su poskupljenja osnovnih životnih namirnica posljedica suše i podbačaja poljoprivrednog roda, a time je došlo i do viših cijena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Kako kaže, to je dovelo do cjenovnog “uragana”.

“Nezapamćena suša prepolovila je rod, poskupljuje stočna hrana, što posljedično diže cijenu žive vage tovljenika”, komentiraju stručnjaci. “Meso u trgovinama je znatno poskupjelo, što je uvjetovalo dalji pad ionako niske kupovne moći stanovništva. Mnogo više novaca građani će u narednom periodu izdvajati za kupovinu hrane, što je tendecija u siromašnim zemljama. Zato se šoping turizam na velika vrata vraća u Srbiju. Kupuje se sve, od hrane do garderobe.”

Osim hrane, u posljednjih godinu dana znatno su povećani i izdaci domaćinstava za energente i komunalne usluge, u prosjeku za oko 10 posto, dok je transport poskupio za nevjerojatnih 15 posto. (Večernje novosti)

Prethodni članakUragan Sandy smanjio promet u američkoj maloprodaji
Sljedeći članakMagma pokrenula predstečajnu nagodbu