BiH: Brašno poskupljuje zbog pšenice, a ne previsokih marži

brasno-tijesto-ftdInspektori u Federaciji BiH utvrdili su mali broj slučajeva neznatnog prekoračenja marži brašna i kruha, na osnovu čega se može zaključiti da je krivac za veliki skok cijene brašna poskupljenje pšenice na svjetskom tržištu.

Iz Inspekcije kažu da su izdati prekršajni nalozi pekarima i mlinarima koji su prekoračili marže i naloženo im je da vrate cijene, a kazne za ovaj prekršaj su 1.000 KM za tvrtku i još 200 KM za odgovornu osobu, pišu Nezavisne novine.

Kontrolu marži zatražila je Vlada FBiH koja je, na osnovu izvještaja Vijeća za praćenje cijena, u rujnu konstatirala kako su poskupljenja brašna i kruha neopravdana.

“Stručnjaci su utvrdili da nije bilo razloga. Ključno je da pšenica mora odležati 60 dana prije mljevenja, a brašno je brzo poskupjelo nakon skoka cijene pšenice. Mi te skuplje pšenice nemamo. Velika je i razlika u cijeni brašna po tržnim centrima. Da se desilo realno poskupljenje pšenice, poskupio bi i kruh, a kruh nije poskupio”, napomenuo je Marin Bago, član Vijeća za praćenje cijena i predsjednik Udruženja potrošača “Futura” Mostar.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Bosansko-podrinjskog kantona Midhat Hadžiomerović tvrdi da se više od 96 posto proizvođača i trgovaca pridržava marži, navodeći kako je analiza pomjeranja cijena pokazala da je u ogromnom broju slučajeva krivac porast nabavnih cijena, odnosno pšenice, odnosno da nisu krivi mlinari i pekari.

Inspektori u Srednjobosanskom kantonu nisu naišli na prekoračenje marži, a u Tuzlanskom kantonu kaznili su pet manjih mlinara i dobavljača kruha koji su odstupili od marže “zbog neznanja”. U Unsko-sanskom kantonu kažnjeni su vlasnici dvije manje pekare, a obrazloženje za nepoštivanje marži bilo je slično kao u Tuzlanskom kantonu.

U sarajevskoj pekari “Aspek”, jednoj od vodećih u FBiH, kažu da se još ne zna kada će doći do neminovnog poskupljenja kruha u FBiH jer veliki proizvođači nemaju hrabrosti da povuku taj potez, te tvrde da imaju ozbiljne probleme u poslovanju jer svaka isporuka brašna ima novu cijenu. (Nezavisne novine)

Prethodni članakFranck u devet mjeseci povećao dobit za 6,7 posto
Sljedeći članakNi na šestoj dražbi bez interesa za zemljište Peveca u Tuzli