Srpska ministrica poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je kako je u 11 mjeseci 2014. godine u Srbiji zabilježen porast izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a ukupna vrijednost izvoza iznosila je 2,1 milijardu eura.

“Osigurali smo suficit u razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti od jedne milijarde eura, što je za 23 posto više u odnosu na 2013. godinu”, rekla je ministrica.

Prema njenim riječima, ekonomski efekt bio bi znatno bolji da je u izvoznom asortimanu bilo više mesa, mlijeka i proizvoda od tih sirovina.

“Zato su se Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede opredijelili da će u narednom periodu posebno stimulirati razvoj stočarstva. Mi smo zadržali sve postojeće, a uvodimo i dvije nove mjere kao poticaj proizvodnji”, istaknula je Bogosavljević-Bošković.

Ministrica je naglasila i kako je zadovoljna ostvarenim rezultatom, dijelom zbog pozitivnog salda ali i zbog činjenice kako je ostvaren suficit od milijarde eura, što pokazuje da je poljoprivreda jedan od najzdravijih sektora u Srbiji.

Podsjetila je i da je Europska komisija odobrila 175 milijuna eura za razvoj poljoprivrede u Srbiji za narednih par godina te kako će svaki poljoprivrednik u Srbiji moći konkurirati za ta sredstva svojim projektom.

Ona očekuje da će ta sredstva biti na raspolaganju od kraja ove i početkom iduće godine, program je pripremljen, prihvaćen i pozitivno ocijenjen, a njegove detalje će poljoprivrednicima na terenu predstavljati tamošnje stručne službe.

Poljoprivrednici će moći konkurirati za povećanje proizvodnje mesa, mlijeka, voća i povrća, za investicije i plasman u preradu, za mikro, mala i srednja poduzeća te seoski turizam.

“I ovdje ćemo prioritet dati proizvodnji u stočarstvu, proizvodnji mlijeka, mesa i izgradnji prerađivačkih kapaciteta”, izjavila je ministrica. (Tanjug)