Sredstva za čišćenje kućanstva: Blagi količinski rast prodaje

Kategorija u posljednjih godinu dana bilježi blagi količinski rast prodaje u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Kategorija sredstava za čišćenje kućanstva prema Nielsenovoj klasifikaciji obuhvaća univerzalna sredstva za čišćenje, sredstva za čišćenje kupaonica (kada, umivaonik, pločice…), sredstva za čišćenje u kuhinji (sudoper, štednjak, napa…), sredstva za čišćenje podova (čišćenje/poliranje laminata i drvenih podova), abrazivna sredstva za čišćenje te sredstva za uklanjanje kamenca. Kategorija ne uključuje: sredstva za čišćenje WC školjki, sredstva za održavanje i osvježavanje WC školjki, sredstva za čišćenje i njegu namještaja, sredstva za pranje tepiha, sredstva za čišćenje prozora i stakla, te proizvode za prevenciju plijesni (uključujući i višenamjenska sredstva za čišćenje s dodanim svojstvom za uklanjanje plijesni).

Nielsenovim panelom maloprodaje obuhvaćeno je tržište Hrvatske koje uključuje hipermarkete (iznad 2.500 m2), supermarkete (301 – 2.500 m2), trgovine mješovitom robom (ispod 300 m2) i drogerije. Panel maloprodaje ne uključuje veleprodaju, Cash&Carry, specijalizirane trgovine, online prodaju, diskontere niti tržnice. Analiza se odnosi na kumulirano razdoblje posljednjih godinu dana (siječanj 2017. – prosinac 2017. vs. siječanj 2016. – prosinac 2016.).

SOLIDNI POKAZATELJI
Kategorija u posljednjih godinu dana bilježi blagi količinski rast prodaje u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Moderni i tradicionalni formati podjednako su značajni kanali za prodaju kategorije. Nositelji kategorije su univerzalna sredstva za čišćenje kućanstva koja drže 68% količine kategorije. Nešto manje od trećine udjela zauzela su sva ostala sredstva pa je tako, pojedinačno gledano, abrazivnim sredstvima za čišćenje pripalo 9%, ostalim sredstvima za čišćenje 8%, sredstva za čišćenje podova uzela su 6%, sredstva za uklanjanje kamenca 5%, a sredstva za čišćenje kamenca 4% količinskog udjela. Vodeća tri brenda zastupaju 45% količinske prodaje kategorije, a oni su abecednim redom: Arf, Domestos i Sanitar.

Prethodni članakPrava potrošača: Učinimo digitalno tržište pravednijim
Sljedeći članakČišćenje kućanstva: Hrvati vole namjenska sredstva i trgovačke marke