Proizvodi iz ove kategorije gotovo se isključivo kupuju po promotivnim, sniženim cijenama. Najveći promocijski pritisak, pritom, prisutan je kod omekšivača i deterdženata u formi tableta ili kapsula

Opće je poznata informacija da sredstva za pranje i održavanje rublja pripadaju jednima od najčešće promoviranih kategorija.

Stoga je gotovo nemoguće prisjetiti se kada smo posljednji put kupili deterdžent po redovnoj cijeni.

Teško je, zapravo, i govoriti o “redovnoj” cijeni s obzirom da se gotovo 60% prodaje kategorije odvija po nižoj, promotivnoj cijeni.

U najvećim trgovačkim lancima ovaj postotak prelazi čak i 70%.

POGLED NA “BUBANJ”
Govoreći isključivo o deterdžentima za pranje rublja, iako u padu, praškasti deterdženti još uvijek predstavljaju najveći segment. Udio promotivne prodaje ovog segmenta iznosi 55% i u laganom je porastu u odnosu na 2015. godinu.

Porast udjela promotivne prodaje gura segment deterdženata između 3 kg i 4 kg unutar kojeg se proteklu godinu dešavalo najviše izmjena u veličinama pakiranja (npr. zamjena pakiranja od 3,6 kg pakiranjem od 3,575 kg).

Najveći segment unutar praškastih deterdženata je segment iznad 6 kg unutar kojeg su prisutni i najveći cjenovni popusti koji nerijetko dosežu i 60% na redovnu cijenu.

Tekući deterdženti za pranje rublja, segment čija prodaja je u porastu, nalaze se pod još snažnijim promocijskim pritiskom: 64% vrijednosne prodaje dešava se uz cjenovne akcije i prosječan popust prema krajnjem kupcu od 30%.

Najveći generatori promotivne prodaje su velika pakiranja, veća od 3 L, unutar kojeg se i više od 75% prodaje odvija kroz promotivne aktivnosti.

Iako predstavljaju vrlo mali dio kategorije deterdženata za pranje rublja, deterdženti u formi tableta i kapsula bilježe vrijednosni rast od 22%, generiran isključivo promotivnim aktivnostima.

Udio promocijske prodaje narastao je sa 62% u 2015. godini na 67% u 2016. godini.

U promatranom kanalu (Nielsen elektronski panel maloprodaje), kategorija omekšivača za rublje je u padu 9% (količinski, siječanj-rujan 2016. vs. siječanj-rujan 2015.).

Pad prodaje reflektira se na redovnoj prodaji, dok kupci nastavljaju kupovati približno jednake količine putem promotivne prodaje.

Prosječna cijena omekšivača za rublje u padu je približno 5% zbog sve dubljih popusta prema krajnjim kupcima koji je u 2016. godini iznosio -34%. Prosječna ušteda kupca na najprodavanijim proizvodima kreće se oko 38%.

Financijska devalvacija kategorije nije privukla kupce na dodatnu kupovinu u promatranom kanalu.