Sojaprotein, jedan od najvećih europskih prerađivača genetski nemodificirane soje, koja posluje u sastavu Victoria Grupe, danas svoje proizvode izvozi u 53 zemlje širom svijeta.

sojaprotein01-midiUz nešto više od 30 europskih zemalja koje su centralno tržište kompanije, u posljednjih godinu dana tržište je prošireno na Bliski istok i Sjevernu Afriku, a počeo je izvoz i u zemlje Dalekog istoka, pa čak i u Meksiko.

Sada već redovne isporuke odlaze u Jordan, Egipat, Tunis, Maroko, Južnu Koreju, Filipine, Indoneziju, Vijetnam i druge zemlje azijskog i afričkog kontinenta.

“Proizvode od soje izvozimo na pet kontinenata, što nas čini jednim od najvećih prerađivača NON-GMO soje na svjetskom nivou. Na svim ovim tržištima veliki je izazov zadovoljiti specifične zahtjeve kupaca ali i odgovoriti na hitne narudžbe. Zaista smo jedni od rijetkih proizvođača u svijetu s ovako širokom paletom proizvoda kako za prehrambenu i farmaceutsku industriju, tako i za prehranu životinja. Srbija ima dugu i uspješnu tradiciju u proizvodnji soje i uz Ukrajinu i Italiju najveći je europski proizvođač ove uljarice. To nam u startu daje dobru poziciju, a uspješan plasman u izvozu dugujemo činjenici da prerađujemo isključivo genetski nemodificiranu soju i da su naši proizvodi certificirani prema standardima koji to i garantiraju, kao što su IP NON-GMO i Dunav Soja”, izjavio je Nikola Vujačić, izvršni direktor i direktor operacija u Victoria grupi.

On je dodao da Sojaprotein stalno stječe nove kupce iz europskih i svjetskih zemalja.

sojaprotein_11_0“Švicarski Nestle i njemački Bayer su neka od našoj javnosti dobro poznatih imena, ali tu su i drugi svjetski giganti. Sojaprotein preko 90 posto troškova plaća u Srbiji, dok u strukturi prihoda preko 60 posto dolazi iz izvoza. Ovakav obim izvoza omogućava Sojaproteinu da iz godine u godinu bude jedan od najvećih neto izvoznika u Srbiji. Širenjem srpskih kompanija na inozemnom tržištu i rastom neto izvoza pozitivno se utiče na platni balans zemlje i uposlenost domaće radne snage”, zaključio je Vujačić. (plutonlogistics.com)