voce-mraz-midiHrvatska poljoprivredna komora (HPK) i Hrvatska voćarska zajednica (HVZ) traže da se proglasi elementarna nepogoda zbog šteta koje je voćarstvu na području čitave zemlje prouzročio nedavni mraz, a koje se procjenjuju na više od 894 milijuna kuna.

Tražimo da država voćarima nadoknadi 30 posto iznosa štete, što bi bilo oko 247,3 milijuna kuna, kazao je glasnogovornik HVZ-a Frane Ivković na današnjoj konferenciji za novinare.

Procjenjuje i kako će, s obzirom na štete, cijene voća porasti za minimalno 50 do 70 posto, a očekuje se i udvostručenje uvoza koji je inače godišnje između 150 i 170 milijuna eura.

Ivković je podsjetio da su se početkom ovog tjedna, 9. i 10. travnja, temperature spustile do minus 8 stupnjeva Celzijevih i to u fazi pune cvatnje voćaka, što je prouzročilo štete koje, prema prvim procjenama, iznose oko 90 posto, a na nekim voćnim kulturama i 100 posto.

“To znači da smo na Uskrsni ponedjeljak (9. travnja) ‘obrali’ hrvatske plodove voća”, slikovit je Ivković koji kaže kako nikada u povijesti plantažnog voćarstva u fenofazi pune cvatnje nisu na čitavom prostoru Hrvatske tako stradali voćnjaci.

Ukupne štete na voćnjacima procjenjuju se na 894,5 milijuna kuna, kazao je Ivković dodavši kako voćari sami ne mogu sanirati štete te traže pomoć države.

HVZ i HPK smatraju da država, odnosno sve županije i općine trebaju proglasiti elementarnu nepogodu što se tiče voćarstva, oprostiti zakup plaćanja državne zemlje za dvije godine onim voćarima koji imaju takav ugovor s državom, oprostiti kreditna zaduženja za podizanje voćnjaka i nadoknaditi štete voćarima u iznosu od 30 posto ukupnih šteta, što iznosi 247,3 milijuna kuna.

Ivković je naveo kako se štete kod jabuka procjenjuju na 212 milijuna kuna, kruška na 16 milijuna kuna, šljiva na 95 milijuna, breskvi i nektarina 36 milijuna, kod trešnji na 120 milijuna, jagoda 83 milijuna, mandarina za 105 milijuna kuna itd.

I voditelj voćarske proizvodnje Agrokora Dinko Pavičić potvrdio je kako je mraz prouzročio totalnu štetu na njihovoj plantaži jabuka od 270 hektara u Obreškoj kod Kloštra Ivanića, na toj se plantaži šteta procjenjuje na oko 20 milijuna kuna, a na temelju jučerašnjih procjena nisu sigurni ni hoće li na njoj uopće biti uroda.

Slična je situacija, upozorava Pavičić, i na voćnjacima njihove kooperacije preko tvrtke Agrofructus.

Ivković je naveo i da velik dio voćara još nije dobio poticaje te zamolio ministra poljoprivrede da se oni što prije isplate jer voćnjake treba održavati. (H)