donatella-verbanacPivo po pozitivnom učinku na zdravlje uz bok maslinovom ulju i gorkom povrću – Umjerena konzumacija piva djeluje preventivno na pojavu kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze

Na 3. Press pivnici u organizaciji Grupacije proizvođača piva, slada i hmelja, koja je održana u zagrebačkom Beer Baru, biokemičarka i stručnjakinja za prehranu s Medicinskog fakulteta u Zagrebu doc. dr. sc. Donatella Verbanac predstavila je pozitivne učinke umjerene konzumacije piva na zdravlje.

U svom predavanju “Gorko je dobro! Od paleolitika do piva” Verbanac je istaknula kako pivo, kao potpuno prirodna namirnica, svojim svojstvima može stati uz bok zdravim namirnicama gorkastog okusa poput maslinovog ulja, špinata, blitve i rukole.

Pojasnila je kako je hmelj, kao osnovni sastojak potpuno prirodnog proizvoda piva, bogat izvor humola koji su snažni protuupalni spojevi jer inhibiraju enzime odgovorne za pokretanje upalnih procesa.

Pivo je i bogat izvor vitamina skupine B, posebno B12, kojeg nema u biljnom svijetu, a nužan je za pravilno sazrijevanje crvenih krvnih zrnaca. Uz skupinu tih vitamina (B1, B2, B6 i B12), pivo sadržava važni biotin i antistresni mineral magnezij, zatim selen, fosfor, kalij i silicij. Upravo zbog ove kombinacije minerala pivo je iznimno dobar izotonik, zbog čega je preporučljiva njegova konzumacija nakon sporta.

Iznimno je važno konzumirati pivo u umjerenim količinama, ističe Verbanac, što je i osnovna poruka Grupacije proizvođača piva, slada i hmelja koja nastoji srušiti predrasude o pivu i educirati o njegovim pozitivnim učincima.

“Umjerena konzumacija piva podrazumijeva preporučenu dnevnu dozu za muškarce od maksimalno tri mala piva od 0,33 l, dok je za žene ta doza upola manja. Ovo se odnosi isključivo na vrste piva koje imaju najviše 5% alkohola”, navodi Verbanac dodajući kako je pivo “namirnica koja je jednako zdrava kao i vino ako se konzumira kontrolirano i u umjerenim količinama. Ono zahvaljujući svojim sastojcima pomaže u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze.”

Uz predavanje o pozitivnim učincima piva na zdravlje, novinari su na 3. Press pivnici imali jedinstvenu priliku naučiti kako pravilno degustirati pivo. Ognjan Šolaja, degustator piva iz Društva prijatelja piva, predstavio je osnovna načela pravilne degustacije piva prilikom koje se jednaka pozornost pridaje izgledu i mirisu kao i okusu.

Tako su novinari pod profesionalnim vodstvom imali priliku kušati odabrana vrhunska piva članica Grupacije proizvođača piva, slada i hmelja te neka specijalna piva koja nisu dostupna na domaćem tržištu.