sabatina-vino-midiNajveći regionalni susret vinara i vinogradara, “Sabatina”, u Tučepima je ovoga vikenda okupio rekordan broj sudionika.

Ocjenjivalo se više od 350 uzoraka najboljih vina, a šampionske medalje jubilarne 25. ”Sabatine” pripale su Iločkim podrumima i pelješkoj zadruzi ”Putnikovići”.

Nadvila se u Komarni, loza dalmatinskog plavca nad pučinom. Otimao se od krša svaki pedalj zemlje. Sve da bi donijela jedinstvenu vinsku kapljicu, u kojoj se skupila snaga kamena i sunca. Ali je zato kvaliteta tu jako dobra, zbog provjetrenosti, blizine mora, insolacije i samog kamena koji daje dodatnu vrijednost, pojašnjava Davor Martinović iz udruge vinara “Komarna 7”

Čak i za teških vinogradarskih godina kakve su bile protekle dvije. Diljem hrvatskih vinogorja, od kontinenta do dalmatinskog juga, u podrumima se dobio maksimum.

“Imali smo velike muke da ga napravimo, od vinograda do podruma, nije bila idealna godina, 2012. je bila dobra, ali i u 2013. i 2014. smo uspjeli napraviti vrhunsko vino”, naglasio je Drago Mihaljević Pilač iz Vrgorca.

“Punih četvrt stoljeća ovaj najveći susret vinara okuplja najbolje od najboljih. I promovira domaću kvalitetu i raznolikost u čaši. Onu kojom možemo konkurirati velikim vinarskim silama. I ponuditi svoja vina koja su nešto skuplja nego okolnih zemalja koja imaju plantažni uzgoj. Pogotovu Dalmacija koja ima skuplju proizvodnju. Možemo ponuditi jedinstvenost okusa koja prati ovu priču”, zaključuje Lordan Ljubenkov iz Zadružnog saveza Dalmacije, organizatora Sabatine.

I svaka je posebna. Kao ona s Pelješca, iz Zadruge “Putnikovići”, najbolje ocijenjenog crnog vina u povijesti Sabatine ili one s iločkih trsova, šampiona predikatnih i zrelih, bijelih vina. “Imamo jako velik broj sorti koje u određenim područjima daju maksimume, tako u Iločkim podrumima je traminac brend kojim se mi ponosimo”, istaknula je Vera Zima, glavna enologinja Iločkih podruma

Zato ne čudi da domaća vina postaju ne samo turistička, već i izvozna perjanica. Pomodni nas vinski svijet prepoznaje pa naglo raste i izvoz. Ove godine veći je od 15 milijuna dolara. No, još je dvostruko manji od uvoza. (vijesti.hrt.hr)