Švicarski proizvođač čokolada Lindt & Spruengl izvijestio je da su mu prihodi u švicarskim francima u 2017. godini uvećani za 4,8 posto u odnosu na godinu ranije, no upozorio je na kontinuirano otežane prilike na sjevernoameričkom tržištu.

Premda je globalna potražnja za proizvodima od čokolade u prošloj godini bila slabašna jer su potrošači često radije kupovali zdravije zalogajčiće, Lindt ostvaruje brži rast od tržišta zahvaljujući poziciji u brzorastućem segmentu skupljih proizvoda, podsjeća Reuters.

Godišnji prihodi švicarskog diva konditorske industrije u 2017. godini su dosegnuli 4,088 milijardi švicarskih franaka (4,24 milijarde dolara). Rastu prihoda također je pripomogao snažniji euro, napominje se u izvješću

Organski je rast pak izrazitije usporio, na 3,7 posto, sa šest posto u godini ranije, i najslabiji je od 2009. godine, pokazalo je izvješće. Znatno je slabiji i u usporedbi s dugoročnim ciljanim rasponom od šest do osam posto, koji su u tvrtki potvrdili.

U Lindtu smatraju da su im poslovni rezultati “dobri” s obzirom na uglavnom zasićena tržišta čokolade diljem svijeta i povećane pritiske na cijene. U Europi ostvarili su organski rast od 6,2 posto a u ostatku svijeta od 12,4 posto, pokazalo je izvješće.

Glavobolje pak ne prestaje zadavati sjevernoameričko tržište na kojem je prodaja smanjena za 1,6 posto. Akvizicija američke tvrtke Russell Stover 2014. godine Lindtu je na tom tržištu priskrbila poziciju trećeg brenda u segmentu čokolade, podsjeća Reuters.

Iz Lindta su u najnovijem izvješću upozorili da je Russell Stover, inače poznat po bombonijerama, pogođen padom prodaje zbog slabijeg tržišta u cjelini i teškoća pojedinih malotrgovaca, uključujući drogerije i robne kuće.

Među svijetlim točkama izdvajaju širenje Lindtovih trgovina na malo u svijetu. U prošloj su godini tako otvorili novih 50 trgovina pa je njihov broj u svijetu narastao na ukupno 410, objavio je švicarski div.

Konačno izvješće o rezultatima poslovanja u 2017. objavit će 6. ožujka. (Hina)