Uvoz duhana i proizvoda od duhana u Bosnu i Hercegovinu upola je manji u srpnju ove godine nego u prethodnom mjesecu, dok je bh. izvoz značajno porastao, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Uvoz cigareta u lipnju zabilježio je apsolutni mjesečni rekord budući da je iznosio 13,26 milijuna KM, dok je u srpnju ove godine pao na iznos od 6,36 milijuna KM.

Uvoz duhana povećan je u lipnju, a smanjen u srpnju budući da je ulaskom Hrvatske u EU 1. srpnja, Tvornica duhana Rovinj u lipnju gomilala zalihe kako bi što duže mogla prodavati cigarete bez carine. Mjesečni uvoz cigareta u BiH inače se u ovoj godini redovno kreće u rasponu od 4 do 5 milijuna KM pa je tako u svibnju iznosio 5,1 milijuna KM, a u travnju 4,6 milijuna KM.

Dok je uvoz duhana i proizvoda od duhana u srpnju opao, istovremeno je drastično porastao bh. izvoz. U srpnju je izvoz duhana i duhanskih prerađevina iz BiH iznosio oko 3,2 milijuna KM, što je značajno više nego prethodnih mjeseci. Tako je izvoz u lipnju iznosio svega 761 tisuću KM, u svibnju 1,68 milijuna KM, a u travnju 964 tisuće KM.

BiH je u prvih sedam mjeseci ove godine izvezla duhana i duhanskih prerađevina u vrijednosti 61,8 milijuna KM, što je za 3,7 posto manje nego u istom periodu prethodne godine, dok je bh. izvoz iznosio oko 13 milijuna i bilježi rast od 27,1%. (SEEbiz.eu)