kolica-largeIstražujemo neke od načina kojima trgovci iskorištavaju razvoj tehnologije i usluga da bi se prilagodili sve većim potrebama svojih kupaca i omogućili im privlačnije iskustvo kupnje

Jednim dijelom rast u sektoru kvartovskih samoposluga rezultat je promjena u životnom stilu kupaca pa upravljanje tim rastom zahtijeva inovativan i odgovoran pristup samoposlužnih lanaca. IGD-ovo praćenje ponašanja kupaca upućuje na različite socijalne i ekonomske faktore koji mijenjaju način na koji ljudi u Engleskoj kupuju namirnice.

Ulogu u tome imaju: veća kulturološka raznolikost, manja kućanstva i duže radno vrijeme, a sektor kvartovske samoposluge vodeći je u mnogim inovacijama osmišljenima da omoguće veću fleksibilnost pri kupnji.

Otvoreno 24 sata
Jedna je od glavnih prednosti sektora malih samoposluga to što kupce mogu poslužiti u vrijeme koje njima odgovara. Duže radno vrijeme trgovina kupcima postaje sve privlačnije jer i sami u Engleskoj sada rade duže nego ikad prije.

IGD-ov izvještaj o malim trgovinama pokazuje kako prodavaonice iz tog sektora produljuju svoje radno vrijeme i tako odgovaraju na potrebe kupaca.

Prošle je godine prosječna mala trgovina tijekom sedmodnevnog razdoblja radila 113,3 sata, a godinu prije 110 sati. Iako produljenje radnog vremena ovisi o nekoliko faktora, kao što su lokacija i trošak trgovine, oni koji se mogu prilagoditi otkrit će da im to stvara bolje izglede za ispunjenje budućih potreba kupaca.

pametni-telefon-largePametni telefoni
Nekoć malen broj trgovaca na malo koji istražuju svijet mobilne tehnologije ubrzano se pretvara u bujicu pa aplikacije za pametne telefone (smartphone) za mnoge predstavljaju veliku priliku za ostvarivanje budućih prihoda.

U Europi su lanci poput 7Elevena i Alberta Heijna bili među prvima koji su pokrenuli ovu vrstu tehnologije i stvorili napredne pretraživače prodavaonica te alate osmišljene za čitanje bar kodova i sastavljanje popisa za kupnju.

U Engleskoj su ove godine Tesco, Sainsbury’s i Waitrose bili aktivni na tržištu mobilne telefonije, a nedavno je i The Co-operative Group osmislila aplikaciju koja kupcima omogućuje da provjere podrijetlo hrane.

Ovaj će se trend bez sumnje nastaviti, a čini se da je sektor kvartovskih samoposluga spreman profitirati iz povećane upotrebe pametnih telefona i sve raširenije bežične tehnologije.

Uradi sam naplata
Lanci kvartovskih samoposluga nastoje smanjiti vrijeme transakcije i povećati kretanje kupaca, a kako bi te ciljeve ostvarili, ključna im je upotreba alata za samostalnu naplatu. Njih najviše ima u tvrtkama s velikom mrežom prodavaonica, u porastu su u cijelom sektoru.

Prema IGD-ovu izvještaju o malim trgovinama, 2,9% svih prodavaonica ima barem jednu blagajnu za samostalnu naplatu.

Tescovi podaci upućuju na to da se 25% svih engleskih transakcija odvija putem samonaplatnih blagajni, a ta je tehnologija posebno značajan aspekt njihovih Express trgovina. I doista, u 2009. u Kingsleyu, u Northamptonu ta je tvrtka otvorila svoju prvu trgovinu isključivo s blagajnama za samonaplatu.

Rast velikih lanaca unutar sektora kvartovske trgovine svakako će biti značajan za razvoj samonaplate, ali sigurno je da će veliku ulogu odigrati i potreba za većom efikasnošću unutar trgovina.

Dostava na kućni prag
Po samoj svojoj prirodi, sektor malih kvartovskih samoposluga sklon je nuditi lokalna i pristupačna rješenja za kupnju. Kako se konkurencija zaoštrava, tako se neki lanci okreću usluzi kućne dostave ne bi li se dodatno istakli.

Npr. AF Blakemore (Tates) nudi besplatnu dostavu kupcima njihove SPAR prodavaonice u Broomhillu, za sve transakcije iznad 25 funti.

Drugi, kao što je Thornton’s Budgens Crouch End, isprobavaju slične usluge kako bi svoju ponudu učinili pristupačnijom lokalnim kupcima. Co-operative trenutačno kombinira kućnu dostavu s najnovijom tehnologijom i uvodi kioske sa zaslonima osjetljivima na dodir (touchscreen) koji kupcima omogućuju da brzo i učinkovito odaberu vrijeme dostave u trgovinu.

Lokalno tržište
Brz razvoj i jaka konkurencija znače da lanci i njihovi dobavljači moraju budno pratiti trendove i prepoznavati prilike za suradnju na novim tehnologijama i uslugama. Samo će tako ostvariti značajne prihode.

Uz postojanu temeljnu ponudu, takve će inicijative stvoriti različitost koja donosi pobjedu na lokalnom tržištu. Više nego ikada prije sada je važno ostati blizu kupca. Treba razumjeti kako klijent pristupa sektoru kvartovske samoposluge i pomoći mu da postane fleksibilniji, efikasniji i privlačniji svojoj ciljanoj publici.

David Shukri,
Glavni poslovni analitičar

igd-thumb

konzum-self-scanning-largePrvo self-scanning rješenje u Konzumu

Početkom listopada u sklopu IBM Forum-a 2010. u Splitu predstavljena je uspješna implementacija self-scanning rješenja u prodavaonici Super Konzuma u Zagrebu na adresi Sarajevska cesta 6.

Uvođenje self-scanning rješenja, koje je Konzum realizirao u suradnji s IBM-om, predstavlja prvu implementaciju takve vrste u maloprodaji u Hrvatskoj koja omogućuje Konzumovim kupcima obavljanje kupnje na potpuno novi način.

Potreba za ubrzanjem procesa kupnje i uvođenjem inovativnih rješenja prilagođenih zahtjevima sve većeg broja kupaca rezultirali su implementacijom novog self- scanning rješenja.

Self-scanning sustavi u kombinaciji s postojećim POS sustavima omogućuju novu razinu kvalitete usluge kupcima te optimizaciju tijeka kupnje.

Kupci, koji su korisnici MultiPlusCard kartice nagrađivanja vjernosti, od sada će pri ulasku u trgovinu imati mogućnost uzimanja ručnog skenera kojim će skenirati proizvode koje žele kupiti te će na taj način imati direktan uvid u svoju kupnju.

Nakon što kupac označi/skenira proizvod na zaslonu skenera će se pojaviti natpis da je proizvod dodan, njegova cijena i ukupni zbroj potrošnje do tada odabranih proizvoda. Svakim daljnjim dodatnim odabirom proizvoda, zbroj ukupne potrošnje se povećava, a ako se kupac odluči neki od proizvoda vratiti, isto može učiniti poništenjem tog proizvoda na skeneru te njegovim vraćanjem na policu.

Nakon odabira proizvoda, kupac svoju kupnju završava na posebnoj MultiPlusCard express blagajni, gdje se predajom skenera Konzumovu zaposleniku na blagajni automatski očitava kupnja i izvršava plaćanje.Korištenjem nove tehnologije kupcima je omogućen brži tijek kupnje i značajna ušteda vremena.

“Sustav je osmišljen kao dodatna povlastica za kupce koji su korisnici MultiPlusCard kartice nagrađivanja vjernosti, a omogućuje uštedu vremena i novca te istodobnu kontrolu troška u svakom momentu,” pojašnjava Ante Tandara, Konzumov voditelj projekta self-scanninga.