Tjestenina – Napredak kroz rast prosječnih cijena

U 2022. godini u odnosu na godinu ranije suha tjestenina bilježi rast vrijednosne prodaje na ukupnom tržištu Hrvatske pri čemu taj napredak dolazi ponajviše od rasta prosječnih cijena

Kategorija sušene tjestenine uključuje sve vrste punjene i obične sušene tjestenine koja zahtijeva pripremu i može biti konzumirana nakon kuhanja. U 2022. godini u odnosu na godinu ranije suha tjestenina bilježi rast vrijednosne prodaje na ukupnom tržištu Hrvatske s drogerijama (bez diskontera). Vrijednosni rast kategorije dolazi ponajviše od rasta prosječnih cijena.

Vrijednosni rast kategorije dolazi iz oba segmenta – tjestenine s jajima i tjestenine bez jaja.

Segment suhe tjestenine bez jaja ima vrijednosni udio od 70% u cjelokupnoj 2022. godini, dok suha tjestenina s jajima čini preostalih 30% ukupne vrijednosne prodaje kategorije.

Moderni formati, u koje su uključeni hipermarketi i supermarketi, nose 69% ukupne vrijednosne prodaje suhe tjestenine, dok se preostalih 31% kategorije prodaje u tradicionalnim formatima (trgovine mješovitom robom koje su manje od 300 m2 + drogerije).

U razdoblju posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2022. godine, vodeća tri proizvođača nose 55% ukupne vrijednosne prodaje tjestenine, a oni su (abecednim redom): Barilla, Marodi i Pasta Zara.

Prethodni članakU morskim radostima će uživati 100 mališana
Sljedeći članakDesign Bureau Izvorka Jurić osvojio važne međunarodne dizajn nagrade i nominacije