Tjestenina – Volumen i cijene u porastu

U 2021. godini u odnosu na godinu ranije suha tjestenina bilježi rast vrijednosne prodaje na ukupnom tržištu Hrvatske s drogerijama (bez diskontera). Vrijednosni rast kategorije dolazi podjednako i od količinskog rasta i od rasta prosječnih cijena.

Kategorija sušene tjestenine uključuje sve vrste punjene i obične sušene tjestenine koja zahtijeva pripremu i može biti konzumirana nakon kuhanja. U 2021. godini u odnosu na godinu ranije suha tjestenina bilježi rast vrijednosne prodaje na ukupnom tržištu Hrvatske s drogerijama (bez diskontera). Vrijednosni rast kategorije dolazi podjednako i od količinskog rasta i od rasta prosječnih cijena.

Rast kategorije dolazi od rasta segmenta suhe tjestenine pripremljene bez jaja, dok segment suhe tjestenine pripremljene s jajima bilježi pad u odnosu na 2020. godinu. Segment suhe tjestenine bez jaja ima vrijednosni udio od 67% u cjelokupnoj 2021. godini, dok suha tjestenina s jajima čini preostalih 33% cjelokupne vrijednosne prodaje kategorije. Moderni formati, u koje su uključeni hipermarketi i supermarketi, nose 68% ukupne vrijednosne prodaje suhe tjestenine, a nešto manje od trećine prodaje realizira se u tradicionalnim formatima odnosno u trgovinama mješovitom robom (<300 m2).

U razdoblju posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2021. godine, vodeća tri proizvođača zauzimaju 57% ukupne vrijednosne prodaje tjestenine, a oni su abecednim redom: Barilla, Marodi i Pasta Zara.

Prethodni članakVeliki skok potražnje za školskom opremom
Sljedeći članakIzvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u kolovozu oko 4 milijuna tona