Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, nakon sastanka ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a izjavio je novinarima kako se razgovaralo o krizi u mliječnom sektoru, a jedna od tema bila su i pravila o zaštićenim oznakama izvornosti za vina.

Prema procjena, prošle godine smo proizveli 490 milijuna tona mlijeka – prvi put manje od 500 milijuna, što znači da i kod nas proizvodnja mlijeka pada, iako mliječni paket na razini EU-a daje rezultate, rekao je Tolušić.

Još nismo uveli obvezujuće ugovorne odnose između proizvođača i otkupljivača, slabe su nam proizvođačke organizacije i to je ono što moramo ojačati, rekao je Tolušić i dodao da njegovo ministarstvo na tome radi, da će uskoro donijeti pravilnike o kvaliteti mlijeka i još neke bitne stvari.

Nadam se da će učinici tih mjera biti uskoro vidljivi i dovesti do povećanja proizvodnje, vjerujem već u prvom kvartalu ove godine, rekao je Tolušić, ističući da je padu proizvodnje pridonijela i bolest krvrgave kože koja je utjecala na mliječnost krava.

Ministar Tolušić istaknuo je kako je stajalište hrvatske Vlade, Ministarstva poljoprivrede i hrvatskih proizvođača u Istri da oni imaju puno pravo koristiti naziv teran kroz zaštićenu oznaku izvornosti.

Taj naziv nije nešto što hrvatski proizvođači koriste od danas, nego već dugi niz godina i prije osamostaljenja i Hrvatske i Slovenije tako da mi u potpunosti podržavamo delegirani akt Europske komisije kakav god on bio i u kojem god smjeru išao, a naravno da bismo voljeli da bude pozitivan za Hrvatsku, rekao je Tolušić.

Europska komisija nekoliko je godina pokušavala pridobiti hrvatsku i slovensku stranu za kompromis, ali bez uspjeha. Stoga se na kraju odlučila na donošenja delegiranog akta, kojim bi se hrvatskim proizvođačima dopustilo korištenje toga naziva. Prema Komisiji, hrvatski teran prodavao bi se pod oznakom izvornosti Hrvatska Istra, a ispod toga na etiketama manjim slovima pisalo bi teran. (hrt.hr)