toni-balazic-mercator-ftdPredsjednik Uprave Mercatora Toni Balažič izjavio je za Delo kako Mercator nije spreman za prodaju.

– Činjenica je da je trenutak za prodaju težak jer su makroekonomske prilike u regiji vrlo loše i jer Mercator u ovom trenutku jednostavno nije spreman za prodaju. Prije svega, zbog visoke zaduženosti, kaže Balažič.

Planove za ovu godinu koje je postavila prošla Uprava bit će vrlo teško dostići. Vjeruje ipak da će drugi dio godine biti bolji od prvih šest mjeseci.

– Sve države u regiji bore se s jednakim problemima. To su visok stupanj zaduženosti, niska stopa rasta ili čak recesija. Zato su u Hrvatskoj podigli PDV, što je potrošače natjeralo da kupuju manje i da kupuju jeftinije proizvode, ističe čelnik Mercatora.

Balažiča brine i poskupljenje poljoprivrednih proizvoda i hrane.

– Još su lani cijene poljoprivrednih proizvoda bile vrlo visoke, a ove se godine taj trend samo pojačao. Pšenica, kukuruz, soja imaju utjecaja na pekarske i mesne proizvode. Sve to negativno utječe na naše poslovanje, kaže Balažič.

Zbog visoke zaduženosti Mercator je počeo prodavati i nekretnine, a Balažič predviđa da će se društvo razdužiti do kraja godine.

– Predvidjeli smo više manjih tranši prodaje nekretnina čija cjelokupna vrijednost iznosi 1,7 milijardi eura. Moram reći da se priličan broj investitora odazvao našem pozivu. To govori da postoji povjerenje stranih investitora u Mercator, smatra Balažič.

Potvrdio je da se radi o globalnim nekretninskim fondovima.

Balažič tvrdi kako kompanija treba stabilnog vlasnika. Razlog slabijeg poslovanja Mercatora jest i činjenica da se menadžment više bavio procesom prodaje nego vođenjem kompanije. Agrokorovu nedavnu ponudu Balažič je nazvao korektnom. (SEEbiz.eu)