Trgovci ne mogu izdržati još dugo

Da bi zadržali kupce, trgovci su se počeli žestoko nadmetati nebrojenim akcijama snižavanja cijena, često na štetu vlastitih marži, što je većini donijelo pad dobiti

Večernjakova analiza cijena 22 proizvoda u tri trgovačka lanca koja je pokazala da je svega nekoliko proizvoda, među njima šećer i kava, skuplja nego u istom razdoblju lani, dobrodošla je i Vladi i trgovcima, odnosno poduzetnicima općenito.

“To je dokaz da sindikati namjerno šire paniku od jesenskih poskupljenja iz vrlo sebičnih razloga zaštite stečenih prava”, komentirao je jedan sugovornik iz redova poslodavaca koji ionako već mjesecima pesimizam pokušavaju nekako pretvoriti u optimizam kako bi i tako potakli građanstvo da barem u glavi izađe iz negativne spirale i ponovno vrati impuls za potrošnju.

Uostalom, da bi zadržali kupce baš u svojim kvadratima, trgovci su se još prošle godine počeli žestoko nadmetati nebrojenim akcijama snižavanja cijena, a počesto na štetu vlastitih marži, što dokazuje i pad dobiti kod većine trgovaca.

Ista se utakmica još žustrije nastavila i u 2010., pa je tako zabilježeni pad cijena ponajprije rezultat trgovačkih akrobacija, čija izdržljivost, pogotovo ako maloprodajna apatija stanovništva ne prestane, teško može još dugo trajati.

Pogotovo kad se zna da su im neki proizvođači, unatoč svijesti o negativnim efektima preljevanja rasta vlastitih troškova na krajnjeg potrošača, već najavili nove cijene, opravdavajući ih rastom inputa na koje nemaju utjecaja.

Uostalom, i pojedini trgovci, primjerice Lidl, požurili su poslati priopćenje da do Nove godine neće podizati cijene polubijeloga kruha, dakle onoga namijenjenog poglavito socijalnim kategorijama građana, a da pritom nema ni spomena o režimu koji će vladati za ostale vrste te ključne namirnice.

Nekako izgleda da voda ipak ide na mlin sindikatima. Uostalom, iz nekog je razloga potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker prošloga četvrtka posjetio najvećeg poduzetnika u državi koji je usput i vlasnik najvećega trgovačkog lanca u Hrvatskoj.

O čemu su zapravo razgovarali Ivica Todorić i ministar financija ne može se doznati. Neki neslužbeni izvori, međutim, kažu da umjetno stopiranje cijena nije bila tema njihova susreta.

“S obzirom na Agrokorovu veličinu i udio u BDP-u te poziciju koncerna u ukupnom gospodarstvu Hrvatske, ministar Šuker i Ivica Todorić i te kako su imali o čemu razgovarati”, kaže jedan upućeni sugovornik.

No kako je i sama premijerka Jadranka Kosor još prije 10-ak dana najavila da će Vlada, odnosno resorni ministri, proaktivno djelovati prema trgovcima i proizvođačima baš u vezi s održavanjem cijena na postojećim razinama kako se ne bi dodatno ugrozila potrošnja, nekako je teško povjerovati da se potpredsjednik Šuker i Ivica Todorić toga nisu ni dotakli. (poslovni.hr)