Tuš odlazi iz Hrvatske

Ekspanzija Tuša počela je 2005., a strategija vlasnika Mirka Tuša bila je otvaranje 20 drogerija u dvije godine. Planovi su se, očito, izjalovili jer su od 2006. prihodi počeli strelovito padati.

Tuš d.o.o, u vlasništvu jedne od najvećih slovenskih tvrtki Tuš holdinga iz Celja, odlučio je povući se s hrvatskog tržišta. Povlačenje je službeno počelo u listopadu prošle godine, kad je podnesen zahtjev za likvidaciju tvrtke. Mjesec dana poslije za likvidatora Tuša umjesto dosadašnje direktorice Suzane Lazić imenovan je David Kovačić.
Tu informaciju potvrdili su u matičnoj kompaniji ne želeći ulaziti u detalje o motivu te odluke.

Slovenska je tvrtka na hrvatsko tržište ušla 2000. i dvije godine poslije otvorila je svoj prvi trgovački centar u Rijeci. Centar je poslije prodan trgovačkom lancu Plodinama, a dobiveni kapital preusmjeren je u otvaranje lanca drogerija Ljepota i zdravlje. Te drogerije, otvorene samo kao popratni sadržaj u sklopu spomenutoga trgovačkog centra, postale su glavni sadržaj Tušova poslovanja u Hrvatskoj.

Znatnija ekspanzija počela je 2005., a godinu dana poslije Tuš je imao desetak drogerija i najavljivao širenje u sve gradove s više od pet tisuća stanovnika. Tadašnjom strategijom bilo je zacrtano otvorenje 20 novih drogerija u sljedeće dvije godine. Planovi su se, očito, izjalovili, jer su od 2006. prihodi počeli strelovito padati. Prema podacima Poslovne Hrvatske s 12,9 milijuna eura prihoda ostvarenih 2005. na samo 3,8 milijuna 2006., odnosno 2,6 milijuna eura godinu dana poslije. U tih nekoliko godina ukupni gubitak tvrtke popeo se na otprilike 1,2 milijuna eura.
Je li odluka o povlačenju donesena zbog istodobne pojave drogerija Kozmo u Konzumovu sastavu na hrvatskom tržištu i otvorenja Billinih drogerija Bipa ili je Mirko Tuš, vlasnik Tuš holdinga, zaključio da su mu susjedna tržišta profitabilnija, može se samo nagađati jer u Tušu nisu bili raspoloženi za takva objašnjenja.

Odgovorili su samo da su zatvorili sve drogerije. Dok se povlači iz Hrvatske, Tuš se intenzivno širi u druge zemlje bivše Jugoslavije. U 2008. u širenje prodajne mreže na tržištima Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije uložio je više od 60 milijuna eura. Na tim tržištima do sada je otvorio 20 supermarketa, a u ukupnim prihodima Tuš holdinga od 809 milijuna eura strana su tržišta lani pridonijela s 50-ak milijuna eura. Tuš se na strana tržišta, doduše, širi samo u segmentu robe široke potrošnje. Iako je 2006. najavljivao širenje drogerija u Srbiju i BiH, čini se da je i ondje odustao od tog koncepta. Naime, u sklopu posljednjega trgovačkog centra koji je otvorio u Bosni i Hercegovini nalazi se drogerija dm, a ne Tuševa Ljepota i zdravlje. S druge strane u Sloveniji Tuš nastavlja širiti lanac drogerija – zasad ima 34 prodajna mjesta. (liderpress.hr)