Slovenski Tuš je prošle godine u Hong Kongu osnovao tvrtku na koju je prenio marke trgovačkog lanca Engrotuš, uključujući i ključnu marku Tuš

Time je u nevolju doveo banke koje su ga usprkos nekoliko godina prezaduženosti održavale u životu i buduće vlasnike trgovina, kojima će banke prodavati udjele.

Banke vjerovnice počele su prošle jeseni prodavati 300 milijuna eura potraživanja Tuš grupe.

Treći po veličini slovenski trgovački lanac je obećavao novi početak – sa zdravim financijskim temeljima i novim vlasnikom, koji bi se pojavio pretvaranjem potraživanja u dionice. No, ti planovi nisu bili po volji Mirka Tuša, “oca” Tuš Grupe, koji je kompaniju doveo do ruba opstanka.

U studenome prošle godine, ubrzo nakon početka prodaje potraživanja, odlučio se za novi potez. Robne marke Engrotuša, koje su od 2011. godine u vlasništvu Mirka i Tanje Tuš, prenosi na društvo Tuš Global Group iz Hong Konga.

Tko je vlasnik ovog društva ne može potvrditi, a najvjerojatnije je Mirko Tuš. S obzirom na to da je tvrtka registrirana u lokalnom registru u svibnju prošle godine, može se pretpostaviti da je osnovana upravo zato da Tuš na nju prenese robne marke, navodi Siol.net.

Time je Mirko Tuš dobio u ruke polugu, koja novom vlasniku Tuš Grupe može uzrokovati značajne poteškoće.

Vlasništvo robnih marki mu omogućava da novom vlasniku zabrani upotrebu robne marke Tuš, od njega zahtijeva visoku naknadu ili odštetu za njihovo korištenje ili da postavlja različite zahtjeve: suvlasnički udio ili da ostane na poziciji direktora. Koliko Engrotuš mora plaćati u Hong Kongu za korištenje zaštitnih znakova, uključujući i D * NAR, Tušov Chef Max, nije jasno.

To nije jedini način na koji će Tuš preusmjeravati dio novčanog toka od Engrotuša.

U Hong Kongu Tuš odranije ima nekoliko tvrtki preko kojih uvozi neprehrambene proizvode. Riječ je o proizvodima iz različitih programa koje uvozi iz Kine, pri čemu bi na njegovim poduzećima iz Hong Konga ostajao dio marži.  (SEEbiz)