David Gaal i Yana MikhailovaU povodu obilježavanja prve godišnjice projekta “Savez za mlade”, u Zagrebu je u organizaciji tvrtke Nestlé Adriatic održan panel na temu “Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj”.

Cilj panela bio je ukazati na jedan od vodećih društvenih i gospodarskih problema u Hrvatskoj, a to je visoka nezaposlenost osoba mlađih od 30 godina.

Na panelu su, uz predstavnike tvrtke Nestlé Adriatic, sudjelovali i predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske udruge poslodavaca te tvrtki Alca i Ernst&Young, partnera u projektu “Savez za mlade”.

Vodeći uzroci visoke nezaposlenosti mladih osoba u Hrvatskoj su njihov kasni ulazak na tržište rada, statičnost obrazovnog sustava te nepostojanje dualnog sustava obrazovanja, istaknuto je na panelu.

Kao dobra praksa rada s mladim osobama istaknut je “Savez za mlade” (“Alliance for YOUth”) kojim se tvrtka Nestlé sa svojih 200-tinjak partnera u Europi obvezala u narednih nekoliko godina otvoriti više od 100.000 prilika za zapošljavanje ili stručnu praksu mladim nezaposlenim osobama.

Cilj je projekta, kroz razne inicijative te organizirani sustav mentorstva i radionica, pripremiti čim veći broj mladih za buduće zaposlenje. “Savez za mlade” dio je Nestlé inicijative zapošljavanja mladih pokrenute 2013. godine.

“U samo godinu dana od pokretanja Saveza za mlade možemo se pohvaliti odličnim rezultatima. Zahvaljujući našim partnerima i njihovom angažmanu na ovom projektu, stvoreno je preko 50.000 radnih mjesta ili prilika za praksu mladima u Europi, a pokrenuto je i oko 5.400 pojedinačnih ili skupnih inicijativa pod nazivom ‘Spremnost za rad’. Sve ovo radimo s ciljem da članovima najnaprednije generacije u povijesti, tzv. milenijcima, pomognemo kako ne bi postali izgubljena generacija”, izjavila je Yana Mikhailova, regionalna direktorica tvrtke Nestlé Adriatic.

David Gaal, voditelj odjela ljudskih potencijala za regiju Nestlé Adriatic je naglasio da uspjeh globalnih rezultata prate i rezultati u regiji Adriatic, gdje je u samo godinu dana zaposleno 52 mladih, dok je njih više od 130 prošlo kroz programe pripravništva i pripreme za posao. Glavni prioriteti za ovu godinu su uključiti čim više partnera u “Savez za mlade” te pripremiti čim veći broj mladih za buduće zaposlenje.

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja koje je provela tvrtka Nielsen, čak 66 % od 635 ispitanih djelatnika iz odjela ljudskih resursa iz 70 kompanija uključenih u “Savez za mlade” smatra da praksa i pripravnički staž, koji su glavna obilježja modela dualnog obrazovanja, vode prema zaposlenju.

Dualno obrazovanje pomaže mladim ljudima da steknu iskustvo i samopouzdanje prije ulaska na tržište rada, a pomaže i u zadovoljavanju potreba kompanija. Usvajanje ovakvog modela obrazovanja od iznimne je važnosti jer se društvo mijenja puno brže nego što to tradicionalni školski programi mogu usvojiti. Zato zakonodavac ima ključnu ulogu u poticanju bolje suradnje između poslovnog sektora i obrazovnih ustanova.

“Poslodavcima u Hrvatskoj treba osigurati uvjete kako bi lakše uveli studente u svoje poslovne procese kroz programe volontiranja, ali i stručne prakse. Problem je nedostatak suradnje između obrazovnog sustava i gospodarstva, odnosno nedostatak stručne prakse tijekom obrazovanja. Upravo zato Hrvatskoj treba dualni sustav obrazovanja odnosno  da se barem trećina znanja kroz školovanje stječe praksom”, rekla je Nataša Novaković, savjetnica glavnog direktora za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala, Hrvatska udruga poslodavaca.