Na prvi pogled ove se inovacije čine nepovezanima, ali ako ih bolje promotrimo očito je da mnoge od njih čine dio ekosustava interakcija i međuovisnih sustava čime se stvara preduvjet za razvoj multikanalne maloprodaje robe široke potrošnje

Sajam The Retail Business Technology Expo održan je sredinom ožujka u Londonu. Predstavnici IGD-a posjetili su sajam i istražili najnovije ideje za poboljšanje iskustva kupnje i poboljšanje poslovanja u maloprodaji pa vam tako prenosimo neke od zanimljivosti.

Na prvi pogled ove se inovacije čine nepovezanima, ali ako ih bolje promotrimo očito je da mnoge od njih čine dio ekosustava interakcija i međuovisnih sustava (npr. RFID oznake, blagajne, stock-taking sustavi i sigurnosni sustavi svi čine jedan ekosustav).

U takvom okruženju, za trgovca na malo množi se vrijednost svake od pojedinih komponenti. Možda je još važnije da stvaranjem složene, a učinkovite mreže digitalnih informacija nastaje prijeko potreban preduvjet za razvoj multikanalne maloprodaje robe široke potrošnje.

1. Digitalni vodeni žig

digitalni vodeni zigIz tvrtke Digimarc predstavljeno je “označavanje digitalnim vodenim žigom” koje je slično barkodu ili QR kodovima, ali koristi tintu nevidljivu ljudskom oku pa se vodeni žig može neprimjetno ugraditi u svaku sliku ili tekst.

Ovu naizgled praznu bijelu kutiju blagajna svejedno može očitati zahvaljujući digitalnom vodenom žigu.

Proizvodi njime mogu biti potpuno pokriveni što blagajni omogućuje da ih registrira iz bilo kojeg kuta.

Zašto je to zanimljivo?
Ovime bi trgovci na malo mogli uštedjeti jako puno vremena jer blagajnici više neće morati okretati proizvode kako bi barkodove usmjerili prema čitačima.

Zašto je to posebno?
Digitalni vodeni žigovi dragocjen prostor na pakiranjima proizvoda oslobađaju za druge informacije. Bez vidljivog barkoda pakiranje proizvoda može biti ljepše.

2. Digitalna kava
2Kafić koji je predstavila tvrtka Scala kombinira naprednu tehnologiju i umijeće pripravljanja kave.

Kupac naručuje kavu i upisuje svoje ime putem tableta s lijeve strane te se pomoću njega usput i fotografira. Barista prima naružbu zajedno s fotografijom i kad je kava spremna, kupca se obavještava preko velikog ekrana.

Zašto je to zanimljivo?
Moglo bi smanjiti pogreške pri narudžbama i tako uštedjeti vrijeme i novac.
Osim toga, ovo rješenje uklanja probleme koji se pojavljuju kad kupac i barista govore različitim jezicima.

Zašto je to posebno?
Kupac je obaviješten koliko dugo treba čekati. Iskustvo narudžbe kave uz ovu se tehnologiju čini osobnijim.

3. iPad Robot
double-roaming-robotic-ipad-9060Ovog su robota izradili u tvrtki Double Robotics, a prema narudžbi fundacije Customer Experience Foundation.

“Tijelo” robota sadrži bateriju, motore, kotače i žiroskop dok se “glava” sastoji od standardnog Appleovog iPada s poboljšanom kamerom.

Robotom se upravlja daljinski, putem drugog iPada i uz pomoć wi-fi komunikacije. Operater vidi sve u dosegu kamere i komunicira preko iPad-ove funkcije Facetime. Uporaba ovog robota uključuje podršku kupcima, ali i pomoć menadžerima koji prodavaonice ovako mogu obilaziti i pregledavati na daljinu.

Zašto je to zanimljivo?
Ova inovacija omogućuju umnožavanje radne snage jer jedna osoba putem nje može pokriti više lokacija. Osim toga, nudi priliku za smanjenje vremena i troška prijevoza.

Zašto je to posebno?
Koristi poznatu i dokazanu tehnologiju iPada.

4. RFID tenisice
4Svaka tenisica na ovoj slici ima RFID oznaku koja se nalazi i na postolju na kojem tenisice stoje.

Kada kupac podigne tenisicu, sustav identificira koja je tenisica pomaknuta i na ekranu prikazuje odgovarajuće informacije.

Ako se istovremeno pomakne nekoliko tenisica, na ekranu se prikažu relevantne informacije za sve njih pa ih kupci mogu lakše usporediti.

Zašto je to zanimljivo?
Čini se da je ovaj sustav najkorisniji za tehničku robu, osobito kad je zajedno izloženo mnogo različite robe. Omogućuje da se složeni podaci o proizvodu ili promidžbene poruke prezentiraju na jednostavan podražaj.

Zašto je to posebno?
Nije važno jesu li cipele vraćene natrag na svoje mjesto jer podaci prate proizvod.

5. Sustav za prepoznavanje lica
5Prepoznavanje lica bilo je vrlo zastupljeno na sajmu, s čak nekoliko izlagača.

Tvrtka Cognitec predstavila je sustav koji prepoznaje i pohranjuje lica te može klasificirati pojedince prema približnoj dobi, prema spolu i etničkoj pripadnosti te ga se ne može prevariti kozmetičkim promjenama izgleda – odjećom, frizurom, bradom ili brkovima itd.

Zašto je to zanimljivo?
Moguća upotreba ove tehnologije uključuje: Obavještavanje osoblja trgovina o poznatim prijestupnicima; Bilježenje dolazaka i odlazaka zaposlenika; Provođenje dobnih ograničenja za kupnju pojedinih proizvoda; Prepoznavanje ključnih kupaca.; Ograničavanje pristupa za autorizirane osobe; Mjerenje broja posjeta trgovinama.

Zašto je to posebno?
Točnost i pouzdanost. Analitičke funkcije podatke čine vrlo korisnima.

6. Analiza posjećenosti trgovina
5bTvrtka Prism ponudila je softver koji omogućuje bolje iskorištavanje digitalnih snimki video-nadzornih kamera.

Uspoređujući uzastopne kadrove, softver otkriva pokret tražeći “promjene piksela”.

Nakon što je pokret detektiran, program prati kupca kroz trgovinu, bilježi njegovo kretanje i vrijeme provedeno u zadržavanju uz neke proizvode, interakcije s proizvodima itd. Kupci se automatski brišu iz snimki te ostaje samo anoniman zapis.

Zašto je to zanimljivo?
Operateri fizičkih prodavaonica ovako dobivaju istu razinu podataka kao i voditelji online trgovina. Ovaj sustav automatski provodi video-analizu koja bi se inače trebala napraviti ručno.

Zašto je to posebno?
Ovaj sustav rješava kupčeve brige o privatnosti i tajnosti podataka.

7. Foto ogledalo
7Tvrtka Catlook predstavila je “zrcalo s odgođenim prikazom”.

Radi se zapravo o velikom tabletu s mogućnošću snimanja fotografija i videa, koji se može koristiti na nekoliko načina: Kao standardno zrcalo;  Zrcalo s odgođenim prikazom (odgoda od 10 sekundi); Fotoaparat; Video kamera.

Zašto je to zanimljivo?
Fotografije i filmovi mogu se dijeliti elektroničkom poštom ili putem društvenih mreža (slike se ne pohranjuju). Ovo rješenje odlasku u kupovinu dodaje važan zabavni/društveni element. Daje kupcima razlog da se odluče na posjet fizičkim prodavaonicama umjesto da kupnju obave preko interneta.

Zašto je to posebno?
Korisnici mogu kupovati sami, a svejedno vidjeti kako im stoji neka odjevna kombinacija, čak i s leđa. Ovu bi uslugu kao vrlo korisnu mogli prepoznati kupci glomaznih odjevnih komada kao što su npr. vjenčanice. Dodatni društveni element pridaje se kupnji odjeće i šminke.

James Walton
Chief Economist
igd logo