Tvrtke za direktnu prodaju najviše se otvaraju u recesiji

Prema prodajnim kategorijama, u Europi najveći dio zauzima kozmetika i osobna njega (48%), potom kućne potrepštine i wellness (obje kategorije 19%). U Hrvatskoj najveći segment također predstavljaju kozmetički i proizvodi za osobnu njegu

Europsko tržište direktne prodaje cvjeta i u vrijeme svjetske ekonomske krize i recesije. Prema konsolidiranom financijskom izvješću Europske asocijacije udruga direktne prodaje (FEDSA), ukupan prihod tvrtki koje se bave direktnom prodajom u 31 europskoj je zemlji u 2008. iznosio 16 milijardi eura, što je porast od čak 27 posto u odnosu na 2007. godinu.

10 milijuna prodavača
Pet tvrtki osnivačica i članica Hrvatske udruge direktne prodaje (HUDP) – Amway, Avon, Herbalife, GNLD i Oriflame – sa svojih 50-ak tisuća prodajnih predstavnika – lani su pak ostvarile ukupan prihod od 222,6 milijuna kuna, 56 posto od ukupnih 395,6 milijuna kuna prihoda te prodaje na hrvatskom tržištu, na kojemu ukupno djeluje 11 tvrtki. Sve one, doznajemo, i u 2009. očekuju slične, čak i nešto više prihode budući da je direktna prodaja otpornija na krizu od redovnih maloprodajnih distribucijskih kanala. Stoga se i najviše tvrtki za direktnu prodaju otvara upravo u kriznim vremenima.

– U doba recesije naglašena je jednaka mogućnost zarade, dok dobar prodajni rezultat najviše ovisi o utrošenom vremenu i uloženom trudu, što prodajnim predstavnicama ostavlja mogućnost organizacije vlastitog slobodnog vremena – kaže Adriana Giurissa, predsjednica HUDP-e i Avonova direktorica regije za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, ističući kako je lani na spomenutim tržištima djelovalo čak 10 milijuna prodajnih predstavnika.

Prema prodajnim kategorijama, u Europi najveći dio zauzima kozmetika i osobna njega (48%), potom kućne potrepštine i wellness (obje kategorije 19%). U Hrvatskoj najveći segment također predstavljaju kozmetički i proizvodi za osobnu njegu (59%), a na drugom mjestu je wellness sa 27%. Na odjeću otpada 6,2 posto direktne prodaje, oko 6 posto na kućne potrepštine, potom na knjige, dječje igračke, uredski i audivizualni materijal…

RH ima još potencijala
Uspoređujući se s drugim europskim zemljama, hrvatski građani, doznajemo, dobro reagiraju na direktnu prodaju, tako da, unatoč sve višim prihodima tvrtki koje se time bave, još ima dosta potencijala za rast.

Prema konsolidiranom izvješću FEDSA-e za 2008., od ukupno ostvarenih 16 milijardi eura prihoda u 2008. (bez PDV-a), 12,9 milijardi ostvareno je na tržištu EU, a 3,1 milijarda u Hrvatskoj, Norveškoj, Rusiji, Švicarskoj, Turskoj i Ukrajini.

Daleko najviše prodajnih predstavnika imaju Rusi i Ukrajinci, a uz Ruse su najveće prihode ostvarili Nijemci, Talijani, Francuzi i Britanci. Na globalnoj razini direktnom se prodajom bavi oko 63 milijuna ljudi koji ostvare oko 114 milijardi dolara prihoda godišnje, do čega oko 70 milijardi dolara u Aziji i Sjevernoj Americi. (vecernji.hr)