Prema posljednjim podacima DZS-a, pokazatelji za prosinac prošle godine potvrdili su nastavak pozitivnih kretanja u trgovini na malo. Prema kalendarski prilagođenim podacima promet od trgovine na malo realno je porastao i na mjesečnoj (+0,9%) te je ubrzao na godišnjoj razini na 4,5%, tumače analitičari Raiffeisen banke.

Posljedično, na razini cijele 2019. promet u trgovini na malo bio je realno viši za 3,6% (prema kalendarski prilagođenim indeksima) potvrđujući i šestu godinu za redom nastavak pozitivnih/povoljnih kretanja u maloprodaji. Uz okruženje potisnute inflacije te smanjenje troškova zaduživanja, snažan učinak došao je od odličnih rezultata iz turizma koji su se multiplikativno odrazili na cjelokupno gospodarstvo kroz poboljšanja na tržištu rada te veći raspoloživi dohodak kućanstava koji je podržan i poreznim izmjenama.

“Promatrano prema trgovačkim strukama nominalni indeksi prometa u trgovini na malo ukazuju na rast prometa svih trgovačkih struka. Pri tome su Motorna goriva i maziva koji u ukupnom maloprodajnom prometu čine 15,5% ostvarili godišnji rast prometa od 2,9% dok je kod Nespecijaliziranih prodavaonica pretežno živežnim namjernicama s udjelom od 36% rast bio izraženiji, 4,2%. Zamjetnu godišnju stopu rasta zabilježile su i Ostale nespecijalizirane prodavaonice (10,8%) s udjelom od 7,3%”, preciziraju analitičari.

Zaključuju kako solidna kretanja na tržištu rada, nastavak kreditiranja stanovništva, niska inflacija te očekivanja da će i 2020. donijeti dobre turističke rezultate i dalje podržavaju optimizam potrošača koji se nalazi na svojim najvišim vrijednostima otkada se provode ankete. Štoviše detaljniji pogled na očekivanja kućanstava sugerira da se potrošači uslijed rasta raspoloživog dohotka sve više usmjeravaju na kupnju trajnih potrošnih dobara. Stoga povoljna kretanja u maloprodaji očekuju i tijekom ove godine.