kosaricaU srpnju je došlo do nižih cijena namirnica za 1 posto u odnosu na prethodni mjesec. Prema statističkim podacima koje je iznijelo Federalno ministarstvo trgovine, cijene odjeće i obuće su pale za 7,7 posto (sezonsko sniženje), prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića za 1,7 posto, uglavnom zbog nižih cijena sezonskog voća i povrća, zatim prijevoza zbog nižih cijena pogonskih goriva.

Ostali proizvodi koji su raspoređeni u druge sektore imali su manje značajne promjene cijena ili su njihove cijene ostale na razini prošlog mjeseca. Od početka godine do kraja srpnja cijene su u prosjeku niže za 0,5%.

Promatrano po sektorima, u ovom razdoblju alkoholna pića i duhan su poskupjeli za 6,9%, rekreacija i kultura za 1,6% i obrazovanje za 3,8%.

U sektoru hrane i bezalkoholnih pića, prijevoza, komunikacija i ostalih dobara i usluga, cijene su imale blagi pad u sedmomjesečnom razdoblju. Što se tiče prehrambenih proizvoda, najveće pojeftinjenje je kod svježe piletine za 14,03 posto, kokošjih jaja za 10,2 posto, graha za 9,03 posto te tvrdokornog sira za 7,15 posto.

Cijene su nešto niže i po pitanju pšeničnog brašna koje je jeftinije 6,11 posto, svinjskog mesa za 2,53 posto, dok je juneće meso bez kosti poskupjelo za 0,52 posto. Jeftiniji su i riba, mlijeko u tetrapaku i margarin. Što se tiče većih cijena u odnosu na prethodne mjesece, najveće poskupljenje je kod jabuka koje ide do 33 posto.

Početkom godine jabuke su bile 1,5 KM, dok su sada u prosjeku 1,9 KM. Skuplje su i banane za 11 posto, krumpir, med i mliječna čokolada.