BiH zaustavila uvoz proizvoda 53 hrvatske kompanije

Za čak 53 tvrtke iz Hrvatske, koje se najvećim dijelom bave proizvodnjom i preradom mesa i hrane za životinje, stopirana je mogućnost izvoza u BiH i to sve do trenutka dok ne ispune EU standarde proizvodnje, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Odluka o novom “uvoznom rezu” bosanskohercegovačkih vlasti nastupila je kao logičan slijed okolnosti nakon ulaska Hrvatske u EU, jer su nadležni iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ocijenili kako od hrvatskih tvrtki treba tražiti ispunjenje svih EU uvjeta pri izvozu, baš onako kako se to traži i od BiH kada izvozi u Hrvatsku.

Ovo je za “Nezavisne novine” potvrdio Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. On je kazao da je među onima kojima je zabranjen uvoz u BiH najveći broj klaonica, koje su u CEFTA okvirima ispunjavale uvjete za izvoz u BiH, dok ih u novonastalim okolnostima nemaju.

“Svakako se radi o temi koja će biti u fokusu javnosti i narednih dana, a konačni spisak svih hrvatskih tvrtki koje više ne mogu izvoziti u BiH još nije završen, te zbog toga ne može biti zvanično objavljen”, dodao je Šarović.

Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH, objašnjava kako su do trenutka ulaska Hrvatske u EU izvozno-uvozni odnosi između dvije države funkcionirali na bazi međusobnih jamstava za koje sada ne postoji osnova.

“Hrvatske tvrtke i proizvodi ne mogu imati stari tretman niti za njih mogu važiti stara jamstva. Nakon njihovog ulaska u EU sasvim je jasno da mi hrvatske tvrtke ne možemo tretirati ni kao treću zemlju ni kao članicu CEFTA-e”, rekao je Kalaba.

On je konstatirao kako u Hrvatskoj postoji veliki broj proizvodnih objekata koji nisu na EU listama i koje nemaju EU broj zbog čega u trenutnim uvjetima njihov uvoz mora biti zabranjen.

“U svjetlu ovih novih okolnosti, moram istaknuti kako zabrana ulaska proizvoda iz tih pedesetak objekata nikako ne znači da je tu bilo što usmjereno izravno protiv njih, stvar je jednostavno u tome da svi moraju poštovati ista pravila”, istaknuo je Kalaba.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, ocijenio je kako je odluka o zabrani uvoza iz 53 hrvatske tvrtke potpuno opravdana, legalna i pravno osnovana.

“Hrvatska mora poštovati ista ‘pravila igre’ po principu kako se to zahtijeva i od nas kada izvozimo njima. Ta pravila podrazumijevaju kako i jedna i druga strana moraju ispunjavati europske uvjete proizvodnje”, kaže Pavlović.

On je rekao kako je ulaskom Hrvatske u EU jasno da, ukoliko njihove tvrtke ne ispunjavaju europske uvjete, onda ne mogu biti regularan isporučitelj prehrambenih artikala u BiH.

“Ozbiljne države rukovode se pravilom reciprociteta, a po ovom osnovu Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH postupilo je sasvim ispravno”, ocijenio je Pavlović dodavši kako bi u trenutnim okolnostima bilo veoma loše da se nije posegnulo za mjerom zabrane uvoza.

On je ocijenio kako u BiH treba što više zaposliti vlastite proizvođače mesa, ali i iskoristiti mogućnost u kojoj će sve veći broj hrvatskih tvrtki, s ciljem zadržavanja tržišta BiH, preseljavati svoje pogone kod nas.

Uvoz mesa i mesnih prerađevina u BiH prošle godine bio je 3,3 puta veći od izvoza. Preciznije govoreći, BiH je u 2012. uvezla mesa i mesnih prerađevine u vrijednosti od 219,7 milijuna konvertibilnih maraka, dok je izvoz u istom vremenu iznosio 65,8 milijuna maraka. Najveće količine mesa BiH je uvezla upravo iz Hrvatske. (Nezavisne novine)

Prethodni članakAustralci će uništiti vina vrijedna 145 milijuna dolara
Sljedeći članakCoca-Cola: Prihodi ispod očekivanja analitičara