Vrijednost uvoza sredstava za dezinfekciju i osobnu higijenu, kao i sredstava za pranje i čišćenje u Bosnu i Hercegovinu u prvih deset mjeseci ove godine manja je za 16 milijuna KM nego u istom razdoblju lani, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) koje prenosi portal indikator.ba.

U deset mjeseci ove godine uvezeno je sredstava za dezinfekciju te za osobnu higijenu kao i sredstava za pranje u vrijednosti 258,8 milijuna KM, dok je 2019. u istom periodu taj iznos dostigao 274,9 milijuna KM.

“Uvoz sredstava za higijenu usta i zuba, uključujući paste i praškove za pričvršćivanje umjetne vilice te konac za čišćenje zuba, ove godine manji je za oko 1,6 milijuna KM nego prošle godine”, kazali su iz UIO BiH.

Iako je uvoz ovih sredstava u BiH manji nego godinu dana ranije, tamošnje tvrtke koje se bave proizvodnjom ističu da im je ova godina popravila poslovanje jer je proizvodnja povećana i za 50 posto.

Dragan Ždrnja, direktor proizvodnje u kompaniji “Dukat”, kazao je da se kod njih proizvodnja od ožujka udvostručila. “Proizvodnja je porasla značajno, a samim time i prodaja, iako naša tvrtka do pojave koronavirusa nije imala direktno dezinfekcijska sredstva koja su se koristila za ruke i za površine, nego su ugrađena u druge proizvode”, kazao je Ždrnja.

Dodao je da su u ožujku počeli proizvoditi dezinfekcijska sredstava za površine i kozmetička sredstva, odnosno sredstva za dezinfekciju ruku, te da su što se tiče prodaje, ostvarili izvanredan uspjeh. Igor Gavran, ekonomski analitičar, ističe da je, iako bi smanjenje uvoza ovih proizvoda u vrijeme pandemije mogao djelovati nelogično, jer je potražnja za njima drastično povećana, ovaj podatak u direktnoj korelaciji s povećanjem domaće proizvodnje istih proizvoda.

“Povećana potražnja je širom svijeta uzrokovala nestašice i domaća potrošnja je bila prioritet u odnosu na izvoz, dok je u BiH konačno otvoren prostor domaćim proizvođačima da svoje proizvode plasiraju na domaće tržište, a nekim čak i u izvoz”, ističe Gavran.

Dodao je da je ovo jedan od pozitivnih primjera kada je kriza ujedno bila i prilika, koja je iskorištena, jer, kako kaže, BiH ima kvalitetne domaće proizvođače.