beskontaktno-placanje-midiZahvaljujući sve većem korištenju beskontaktnih platnih tehnologija u Europi, u 2015. godini je procesuirano preko milijardu MasterCard i Maestro transakcija što predstavlja povećanje od 150% u odnosu na 2014. godinu. U četvrtom kvartalu 2015. godine u prosjeku je 13% svih transakcija, izvršenih na prodajnim mjestima u Europi, bilo beskontaktno.

Novi podaci otkrili su da je broj platnih kartica, mobilnih telefona i drugih beskontaktnih uređaja narastao za 121%, a obujam potrošnje ostvarene MasterCard i Maestro beskontaktnim karticama narastao je za čak 183% u odnosu na godinu prije.

Podaci su također pokazali kako je broj izdanih beskontaktnih kartica i uređaja porastao za 50% u 2015. godini.

Podaci pokazuju kako kupci imaju izuzetno pozitivan stav prema beskontaktnim plaćanjima koja nude brzinu i jednostavnost te stvaraju pozitivno iskustvo kupovanja. Beskontaktna plaćanja pružaju sigurnu alternativu gotovini pružajući kupcima dodatne prednosti poput najmodernije višeslojne zaštite. Povećanje korištenja beskontaktnih plaćanja dovelo je i do povećanja povjerenja u ove tehnologije s kojima su korisnici sve više upoznati: više od dvije trećine kupaca vjeruje kako su beskontaktne tehnologije sigurnije i zaštićenije od tradicionalnih oblika plaćanja.

Samo u Europi postoji više od 10 zemalja gdje se u svakoj koristi više od 5 milijuna beskontaktnih kartica ili uređaja. Beskontaktna plaćanja prihvaćena su u 74 zemlje svijeta, uključujući Estoniju i Island koje su tek nedavno dodane na popis europskih zemalja koje prihvaćaju ovu vrstu plaćanja.

Trend porasta beskontaktnih plaćanja prate i trgovci te je u 2015. godini zabilježen impresivan porast od 72% u broju prodajnih mjesta koja prihvaćaju beskontaktna plaćanja u odnosu na 2014. godinu. Kompanija MasterCard predviđa da se beskontaktne MasterCard i Maestro kartice ili uređaji trenutačno mogu koristiti na preko 4 milijuna prodajnih mjesta u svijetu.

“Porast korištenja i prihvata beskontaktnih plaćanja je ohrabrujuć, a isto tako ohrabrujuće su i mogućnosti koje ovaj trend pruža trgovcima. Novo istraživanje1 pokazalo je da 48% svakodnevnih plaćanja u Europi iznosi manje od 25 eura što je iznos koji se može platiti jednostavnim dodirivanjem beskontaktnog platnog terminala bez unošenja PIN-a. U Nizozemskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu ovaj postotak je čak i viši te iznosi 55 i 59%. Ipak, zahvaljujući visokom postotku transakcija koje se mogu platiti bez unošenja PIN-a i volji kupaca za korištenjem beskontaktne tehnologije, trgovci su u idealnom položaju da se pokrenu i iskoriste ove pogodnosti”, komentirao je rezultate Javier Perez, predsjednik kompanije MasterCard Europe.

MasterCard Beskontaktna placanja (3)Izdavatelji kartica također mogu imati koristi od povećanja beskontaktnih transakcija. Analizirani podaci kompanije MasterCard pokazuju kako beskontaktne tehnologije i dodatne mogućnosti koje one donose potiču kupce na korištenje kartica, generirajući veću potrošnju. Povećanje potrošnje ne vidi se samo u broju novih beskontaktnih transakcija već i u značajnom porastu svih transakcija.

“Zahvaljujući beskontaktnoj tehnologiji MasterCard i Maestro kartica, kupci mogu uživati u brzim sigurnim i pametnim plaćanjima svojih svakodnevnih potrepština. Europljani su zaista prihvatili ovu tehnologiju, plaćajući beskontaktno svojim MasterCard karticama više nego ikad prije, a to pomaže u povećanju prihoda trgovaca i izdavatelja kartica. Diljem Centralne i Istočne Europe postoje brojni dokazi koji potvrđuju ovu tvrdnju. U Češkoj je u 2015. godini čak 77% MasterCard transakcija provedenih u trgovinama bilo beskontaktno, u Poljskoj ta brojka iznosi 55%, Mađarskoj 40% te Slovačkoj 38%.”, zaključio je George Simon, predsjednik odjela za Centralnu i Istočnu Europu kompanije MasterCard Europe.

Svi podaci objavljeni u ovom priopćenju prikupljeni su iz baze podataka MasterCard Data Warehouse, osim ako nije naznačeno suprotno.