heineken-boca midiNizozemski proizvođač piva Heineken izvijestio je u srijedu o povećanoj prodaji piva u trećem tromjesečju zahvaljujući toplom ljetu u Europi i medijski profiliranim sponzorstvima.

U razdoblju od srpnja do rujna pivarski je div prodao ukupno 51,2 milijuna hektolitara piva, što je 5,4 posto više nego u istom razdoblju lani.

Prihodi su uvećani 7,5 posto i iznosili su 5,5 milijardi eura.

“Konsolidirani je obujam prodaje u promatranom tromjesečju organski uvećan 5,4 posto, predvođen snažnom obujmom u Europi zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama tijekom ljeta i nastavljenim rastom u Sjevernom i Južnoj Americi i u azijsko-pacifičkoj regiji”, navodi se u priopćenju.

Posebno je snažan skok prodaje zabilježen u Sjevernoj i Južnoj Americi, uključujući Sjedinjene Države, gdje je Heineken kupio 50 posto udjela u proizvođaču piva Lagunitasu.

U Rusiji i Bjelorusiji prodaja je pak smanjena kao i u Kongu i u Burundiju, dok je u Nigeriji, Etiopiji, Alžiru, Egiptu i Ruandi stagnirala.

Heineken je najveći proizvođač piva u Europi i treći u svijetu, nakon SABMillera i AB InBeva, koji trenutno pregovaraju o preuzimanju.

Podaci o dobiti nisu objavljeni budući da ih nizozemska kompanija prikazuje samo u polugodišnjim i godišnjim poslovnim izvješćima.

“Dobri rezultati u trećem tromjesečju u skladu s našim smjernicama da će obujam biti pojačan u drugoj polovini godine”, rekao je izvršni direktor Jean-Francois van Boxmeer.

Uz visoke ljetne temperature, rast su u trećem tromjesečju poduprle i promotivne kampanje i sponzorstvo svjetskog prvenstva u ragbiju, ističu u kompaniji.

“Sponzorstvo za najnoviji film o Jamesu Bondu trebalo bi poduprijeti dionički kapital brenda Heineken i osigurati uzbudljivu platformu koja će poduprijeti brend na lokalnoj razini”, dodaju. (SEEbiz.eu/Hina)