domaci-izvoz-midiIzvozni rezultati prvoga ovogodišnjeg polugodišta ukazuju na to da je gospodarstvo vrlo blizu svojim izvoznim limitima te da će biti odlično ako u ovoj godini izvoz raste više od tri do pet posto.

Prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku izvoz je u prvom polugodištu ove godine bio tri posto veći nego u istom lanjskom razdoblju.

Nakon što je u svibnju, na mjesečnoj razini, ostvaren iznadprosječan rast izvoza (12,4 posto), prvi podaci za lipanj pokazuju da je izvoz u tom mjesecu iznosio nešto više od milijardu eura, jednako kao i prošlogodišnjeg lipnja.

Budući je lani u drugoj polovici godine izvoz bio dosta veći nego u prvoj polovici, to umanjuje šanse da se u drugoj polovici ove godine ponove visoki postoci rasta, kakve smo imali u prethodne dvije godine.

Da bi izvoz u iduće četiri godine porastao za 30 posto, dakle, s priželjkivanih oko 12 milijardi eura u ovoj godini na oko 16 milijardi do 2020. godine, trenutačne stope rasta trebale bi se barem udvostručiti. A to doista neće biti lako postići.

Nekoliko je hrvatskih izvozno orijentiranih tvrtki, primjerice, u svoje izvozne planove uvrstilo Južnu Koreju. Trebalo je nekoliko godina i mnogo uloženih sati rada na uspostavljanju tog tržišta da bi se došlo do toga da podaci za prvih pet mjeseci pokažu kako je u tu zemlju izvoz udvostručen u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Izraženo u brojkama, to i dalje iznosi više nego skromnih pet milijuna eura u pet mjeseci.

Dok izvoznici pojedinačno tragaju za novim tržištima, hrvatski izvoz na tržišta Europske unije i dalje raste prema većoj stopi (6,8 posto u prvih pet mjeseci) od ukupnog izvoza. Od 4,7 milijardi eura izvoza u prvih pet mjeseci, na tržišta EU otišlo je 3,2 milijarde. Dvije trećine toga pak ostvareno je na tržištima samo četiriju zemalja – Italije, Slovenije, Njemačke i Austrije.

IZVOZ HRANE NAJVEĆI
I samo na tim tržištima hrvatski izvoz ima postojan trend rasta, a kod svih ostalih bilježe se velike oscilacije. Tako je, recimo, lani na tržište Velike Britanije u prvih pet mjeseci izvoz iznosio 123 milijuna eura, ove godine svega 70 milijuna. Nasuprot tome, izvoz u Švedsku ove je godine za to vrijeme povećan s lanjskih 31 milijun na 74 milijuna.

Najveći indeks rasta hrvatskog izvoza unutar EU u ovoj godini bilježi se prema Irskoj (417 posto!), ali, naravno, na niskoj osnovi, jer riječ je o svega 18 milijuna eura.

U ukupnom petomjesečnom izvozu najveći udjel, oko devet posto, pripada proizvodnji prehrambenih proizvoda, koja je iznosila 410 milijuna eura. Slijedi izvoz gotovih metalnih proizvoda (382 milijuna eura), strojeva i uređaja (348 milijuna), električne opreme (345 milijuna) te farmaceutskih proizvoda (322 milijuna). (lider.media)