pp orahovica ribarnicaOtvorenjem ribarnice PP-a Orahovica u Osijeku (u Donjem gradu) ne nazire se kraj ekspanziji tog slavonskog poduzeća.

Prema riječima Dalibora Pleše, voditelja prodaje PP-a Orahovica, do kraja godine u planu je otvorenje još pet ribarnica, i to u Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Čepinu i Požegi, a u planu je i daljnje širenje tržišta.

Uz razne vrste ribe, Pleša ističe i novost u ribarnicama PP-a Orahovica. Riječ je o čipsu od amura, tolstolobika, soma i šarana, a uz to, to poduzeće nudi i jeza, deveriku, smuđa, kečigu, mrenu, baina, babušku, kao i morsku skušu, inćune, srdele, lokarde, hobotnice, brancin i oradu i to prilagođenu financijskim mogućnostima kupaca u Slavoniji.

“Uskoro kreće distribucija i prodaja ribe u susjednoj Bosni i Hercegovini. Imamo ribnjak u Lipovljanima, ali i ribarnicu u Kutini, što je u blizini Dervente, Banje Luke i u okolici gdje su veći potrošači ribe. Znamo da je ondje potražnja velika pa želimo, uz veleprodaju koju već ondje imamo, pokušati s ribarnicama” – najavio je Pleša, dodajući da PP Orahovica plasira živu i prerađenu ribu u gotovo sve zemlje Europske unije, već spomenutu Bosnu i Hercegovinu te Srbiju, kao i diljem Hrvatske. Inače, sva je riba iz vlastitih ribnjaka koji se nalaze u Grudnjaku, Donjem Miholjcu, na Baranjskim ribnjacima, Lipovljanima te ribnjacima Jasinje.

Zanimljivo je što Pleša ističe važnost nadležnih tijela poput Ministarstva financija, inspektora Carinske te Porezne uprave koji su, kaže, svojim pojačanim djelovanjem uspjeli smanjiti prodaju ribe i vina bez računa. To se najčešće događa, smatra, na pučkim svečanostima, fišijadama i sličnim manifestacijama.

“Procjena je da se mjesečno proda i do pet tona ribe bez računa u cijeloj regiji do Požege, što značajno utječe na rad ribarnica koje posluju legalno te plaćaju sve obveze prema državi. Kontrolom prodaje ribe na crnom tržištu, u restoranima te krajnjim kupcima, također se smanjuje nedopušten izlov ribe iz naših rijeka i jezera. Vrlo je važno i to što time dobivamo i najvažniji rezultat, a to je očuvanje radnih mjesta. Naime, pojačanim djelovanjem nadležnih tijela ribarnice na našem području ostvaruju bolje rezultate prodaje. Tako i naši sugrađani, ali ujedno i zaposlenici ribarnica zadržavaju svoja radna mjesta”, zaključuje Pleša. (glas-slavonije.hr)