izvoz mlijekaNakon hrvatskog veta na izvoz mlijeka iz Bosne i Hercegovine, u susjednoj državi i dalje žestoko osuđuju tu odluku, a građani se pozivaju i na bojkot naših proizvoda.

Unsko-sanski kanton proizvodi 70% ukupne količine mlijeka u BiH. I u Bosanskoj Krupi i u Velikoj Kladuši stočarima je izvoz mlijeka u Europu značio novi uzlet.

Uvijek je traženo, trebalo je postići tržište, ulagali smo da više zaradimo i lakše radimo, kažu proizvođači.

Onda je stigao hrvatski veto kojem se naši susjedi nisu nadali. Stočari, koje će eventualna odluka komisije vratiti najmanje dva koraka unatrag, traže od svoje države oštriji odnos prema Hrvatskoj.

Pozivaju svoju vladu, parlament, ministarstvo, ‘neka uvedu trošarine na svaki Hrvatski proizvod’, pozivaju i građane BiH na bojkot kupnje proizvoda iz Hrvatske.

Analitičari veto smatraju hrvatskim odgovorom na to što BiH nije potpisala trgovinski sporazum, čime se hrvatski izvoz u tu zemlju prepolovio. Ali pozivaju na korektniji odnos prema maloj državi kao što je BiH, kao i prema malim količinama mlijeka koje neće ugroziti niti Hrvatske proizvođače niti Europske.

Svi se nadaju kako ovoga četvrtka bosanski poljoprivrednici neće blokirati granicu s Hrvatskom, kako je najavljeno, i da će dvije zemlje uskoro postići dogovor. (hrt.vijesti.hr)