Promet u maloprodaji na razini Europske unije (EU) u rujnu je na mjesečnoj razini blago oslabio, ali je izrazitije njegov rast posustao na godišnjoj razini, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata. Sezonski prilagođen promet u maloprodaji na razini EU-a u rujnu je oslabio blagih 0,1 posto u usporedbi s kolovozom, kada je prema revidiranim podacima Eurostata ojačao za 0,3 posto, pokazalo je najnovije izvješće.

Najviše je porastao promet na benzinskim crpkama, za 0,8 posto. Blagi rast od 0,1 posto zabilježen je u kategoriji hrane, pića i duhana, dok je u širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda pao za 0,3 posto. U eurozoni je promet u maloprodaji u rujnu stagnirao u usporedbi s mjesecom ranije, kada je prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda porastao za 0,3 posto.

Najviše je, za po 0,4 posto, porastao promet u maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda te motornih goriva. U trgovini na malo neprehrambenih proizvoda smanjen je pak za 0,5 posto.

Među zemljama članicama najviše je u rujnu na mjesečnoj razini uvećan promet u Irskoj, za 2,9 posto, a slijede Latvija i Estonija, s rastom od 1,5 odnosno 1,4 posto. Najveći pad prometa zabilježen je u Portugalu, za 1,7 posto. Slijede Austrija, s padom od jedan posto, te Belgija i Velika Britanija, s nižim prometom za 0,8 posto.

Na godišnjoj razini zakočen rast prometa u EU i eurozoni
Na godišnjoj razini kalendarski prilagođen promet u maloprodaji na razini EU-a u rujnu je porastao 1,5 posto, nakon revidiranog 2,7-postotnog rasta u mjesecu ranije.

Promet je u trgovini na malo neprehrambenih proizvoda pritom uvećan za dva posto, na benzinskim postajama za 1,9 posto, a u trgovini na malo hrane, pića i duhanskih proizvoda za jedan posto. U eurozoni je promet u maloprodaji u rujnu porastao 0,8 posto na godišnjoj razini, nakon revidiranog 2,2-postotnog rasta u kolovozu.

Najveći rast prometa zabilježen je u maloprodaji motornih goriva, za 1,1 posto, a slijedi trgovina na malo hrane, pića i duhana, s rastom od 0,9 posto, te maloprodaja neprehrambenih proizvoda, s rastom prometa za 0,7 posto.

Među zemljama članicama najveći skok prometa u rujnu je prema istom mjesecu prošle godine zabilježila Irska, za 10,2 posto. Slijede Litva i Poljska, s rastom prometa za 7,9 odnosno 6,5 posto. Najveći pad prometa zabilježen je u Belgiji, za 2,2 posto, te Španjolskoj i Austriji, za po 1,5 posto.

U Eurostatovom izvješću nema podataka za Hrvatsku. (Hina)