U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u srijedu su predstavljena projekti kroz koje će se u sljedeće tri godine digitalizirati sve ključne javne usluge u pomorskom prometu s ciljem da se administrativno rasterete svi sudionici tog prometa.

Na konferenciji o jedinstvenom pomorskom sučelju i digitalizaciji u pomorskom prometu državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac istaknula je da je cilj tih projekata administrativno rasterećenje u logističkom lancu prijevoza tereta u lukama te učinkovitije praćenje podataka o broju putnika, broju isplovljavanja brodara i sl.

Na konferenciji je predstavljena druga faza razvoja projekta Cimis, kroz koje se elektronički evidentira dolazak i odlazak brodova te razmjena podataka o brodovima, teretu i putnicima.

“Taj sustav omogućava da se kroz jedinstveno sučelje svi administrativni poslovi koji se za brodove moraju provesti u luci mogu obaviti putem elektronskog sučelja. U sljedećoj fazi razvoja, kroz razvoj novog servisa Cimisnet, integrirat ćemo se i sa carinskim službama, policijom, zdravstvenim službama i sl. na način da se kroz jedinstveno sučelje obavljamo čitav taj postupak na efikasniji i brži način”, kazala je Markovčić Kostelac.

S projektom uspostave jedinstvenog nacionalnog lučkog informacijskog sustava, za čiju je provedbu osigurano 12 milijuna kuna bespovratnih EU sredstva, zajedničkom će se suradnjom resornog ministarstva, Carinske uprave, lučkih uprava Rijeka i Ploče uspostaviti jedinstvena informacijska platforma za razmjenu i obradu podataka.

Državna tajnica rekla je da se razvija i efikasan sustav e-pomorac s namjerom da hrvatski pomorci sve administrativne postupke mogu obaviti preko informatičkog sučelja, bez susreta s pomorskim vlastima kada to nije neophodno.

“Sljedeća faza sustava e-pomorac je da se sve prijave vezane uz mirovinsko i zdravstveno osiguranje te porezna pitanja mogu obavljati preko jedinstvenog sučelja, što će ljudima dodatno uštedjeti vrijeme”, kazala je.

Za Markovčić Kostelac važan korak naprijed je i izrada nove aplikacije koja se odnosi na upravljanje pomorskim dobrom. Istaknula je da se radi na alatu za upravljanje za sve one koji donose odluke u pogledu utvrđivanja statusa pomorskog dobra, granica pomorskog dobra, kao i za ljude koji donose odluke o koncesijama. Ta bi aplikacija i investitorima trebala omogućiti da jasnije vide na kojim su područjima potencijali za razvoj, navela je.

Isto tako, tijekom ove godine osigurat će se i evidencija svih putnika i putnih karata kroz Informatički sustav javnog prijevoza, a kroz koji se do sada pratilo samo korisnike otočnih iskaznica, najavljeno je.

Sve će navedene sustave razvijati informatička društva koja su te poslove već dobila ili će tek biti odabrani putem javnih natječaja.

Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Siniša Orlić istaknuo je da je hrvatska Vlada još 2015. donijela uredbu s ciljem potpune digitalizacije podataka između niza službi važnih za pomorce, ali i ukidanja višestruke razmjene podataka.

“Ovo ministarstvo već niz godina mnogo ulaže u digitalizaciju pomorskog sektora, a dobrobiti su itekako vidljive, prvenstveno kroz pojednostavljenje postupaka, odnosno smanjenja troškova za administrativne postupke”, rekao je Orlić, koji se također zalaže za smanjivanje broja sučelja na kojem se ljudi iz tog sektora treba spajati. (Hina)