U svibnju se obilježava Svjetski dan hummusa

Ovo tisućljetno jelo, nastalo od slanutka i sezama uz dodatak mediteranskih začina, toliko je popularno, da je dobilo i svoj dan. Svjetski dan hummusa globalno se obilježava 13. svibnja, a slavi se i u Hrvatskoj, i to petu godinu zaredom

Iako potječe s Bliskog Istoka, hummus u posljednje vrijeme uvelike osvaja i zapadnu kulturu, a obožavaju ga i hrvatski potrošači, a i kuhari. Hummus kao namaz generalno postaje sve popularniji i u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Prisjećamo se dolaska hummusa na hrvatsko tržište prije šest godina kada gotovo nitko nije znao kakav je to namaz, a danas se on redovito nalazi u hladnjacima brojnih ljubitelja ukusne i zdrave hrane. Činjenica da je svjež, nutritivno kvalitetan jer ima optimalan omjer bjelančevina, ugljikohidrata i zdravih biljnih masnoća, a uz to ima i brojne karakteristike koje ga čine pogodnim za potrošače koji traže posebnu prehranu (kao vegan, bez glutena, niski glikemijski indeks za dijabetičare) i sl. čini ga vrlo popularnim i za osobnu upotrebu, ali i u restoranima.

Hummus kao namirnica postao je toliko popularan, da je dobio i svoj dan, koji se na svjetskoj razini, pa tako i u Hrvatskoj, obilježava 13. svibnja. Svjetski dan Hummusa pokrenut je 2012. godine od strane dvoje zaljubljenika u hummus, koji su svoje uživanje u ovom fantastičnom namazu odlučili podijeliti sa svijetom, a njihov globalni događaj dosad je dosegnuo preko 10 milijuna ljudi iz 40-ak zemalja. Kod nas ga petu godinu zaredom organizira i obilježava Sana, najpoznatiji brand hummusa u Hrvatskoj, koji svoje slasne namaze želi približiti što većem broju ljubitelja ukusne hrane, kako u vlastitim domovima pa tako i profesionalcima u kuhinji. Sana hummus možete pronaći u pet okusa na zadovoljstvo svačijeg nepca, a to su: hummus classic, hummus sa zrnima slanutka, s čilijem, sa zelenom paprikom i s bučinim sjemenkama.

Uspješna poduzetnička priča Sane delikatese razvija se unatoč pandemiji i krizi zbog koje ni Sana nije ostala netaknuta. Obilježavanje Svjetskog dana hummusa je u Hrvatskoj do sada bio u znaku različitih zanimljivih radionica i evenata u toku cijelog svibnja. Od radionica za kuhare u suradnji sa partnerima iz ŠKMER-a, uključivanjem brojnih restorana i hotela do gastronomskih druženja s influencerima i novinarima, brojne promocije i popularne cijene na prodajnim mjestima i shopping centrima i sl. Svibanj je postao mjesec hummusa i uživanja u ovom, kako ga popularno zovu, najzdravijem namazu na svijetu. No zbog pandemije ništa od ovakvih događaja nije bilo moguće.

“Odmah smo shvatili da je nemoguće realizirati gotovo sve planove koje smo imali za Svjetski dan hummusa. S jedne strane, razlog je bio pad prihoda te izuzetno mali, gotovo nikakav budžet, a s druge strane epidemiološki razlozi i zabrana okupljanja. Sana je vodeći brand hummusa u Hrvatskoj i nismo se mogli pomiriti s tim da samo žalimo za onim što ne možemo napraviti. Okrenuli smo se traženju rješenja što možemo napraviti i pokušali razmišljati izvan okvira. Čim neki projekt stavite na papir i počnete ga razvijati dolazi do prepreka, ali otvaraju se i brojne mogućnosti. Znamo da u Hrvatskoj postoje brojni ljubitelji hummusa, kako kuhara profesionalaca, tako i svih nas ostalih. Htjeli smo ih uključiti i pozvati na zabavu, kreativnost i uživanje u hrani. Naime ovakve situacije straha i neizvjesnosti generalno ljude blokiraju i ne motiviraju na stvaranje nečeg novog. S druge strane, svi smo željni nečeg dobrog, pozitivnih vijesti i događaja, uživanja i druženja pa smo upravo djelić toga htjeli ljudima i omogućiti. Budući da nikakvo okupljanje na radionicama ili eventima nije dolazilo u obzir dali smo si za cilj prenijeti te iste emocije – uživanje u hrani, zabava, pozitiva, druženje (pa makar i virtualno sa zajednicom ljubitelja hummusa) – te donijeti daj događaj u naše domove”, otkrila nam je Silvija Repić, vlasnice Sane. Tako je ove godine Svjetski dan hummusa obilježen virtualno kroz društvene mreže i uživanje u tom fantastičnom namazu u svojim domovima. Rastući trend korištenja društvenih mreža, popularnosti kuhanja i praćenja tzv. Influencera doprinio je uspjehu samog događaja.

Ovako veliki odaziv i mnoštvo pozitivnih reakcija influencera i kuhara zaslužan je prvenstveno ovako odličan, ukusan i kvalitetan proizvod kao što je Sana hummus, prenosi nam Sana, jer samo nešto dobro može u ljudima pobuditi kreativnost i želju za sudjelovanjem. Bilo je tu zaista prekrasnih fotografija uživanja u hummusu na “klasičan2 jednostavan način kao npr. namaz na kruhu, razne plate, dip uz povrće, kao dio bogatog stola za doručak uz kruščiće i novu Sana deliciju – Hummus u paprici. Iznenadili su nas s raznim tjesteninama, salatama, neki su se okušali u izradi vlastitog hummusa uz Sana Tahini sezamovu pastu, a iznenadili su nas čak i s varijantama “Black hummusa” spremljenog uz Sana Black Tahini. Kuhari ŠKMERA su bili vrlo kreativni uz tortu od hummusa, roladu od hummusa i mariniranog krastavca, hummus uz uštipke s tahini pastom i sl. Mnogo ovih zanimljivih recepata moći ćete uskoro pronaći i na web stranici sana-delikatese.hr.

S druge strane, osim ovog gastronomskog, kreativnog dijela, Sana je hummus donirala odabranim bolnicama, Caritasu te nekim udrugama kojima je bilo potrebno.

Sana hummus se može pronaći u hladnjacima većine prodajnih mjesta većih formata kao što su: Kaufland, Konzum, Metro, Plodine, Spar, Tommy, Studenac, Pemo, Ribolla, Jadranka, KTC, Diona, Lonia, TP Varaždin itd. U Sloveniji u trgovinama Mercator i Spar, a odnedavno i u Austriji.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakHUP Udruga trgovine: Neradna nedjelja nije dobra protuepidemijska mjera
Sljedeći članakBAT drugu godinu zaredom Poslodavac Partner u Hrvatskoj i BiH