25.2 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 21:53
KategorijeAnalizaNamazi: Rast vrijednosne prodaje

Namazi: Rast vrijednosne prodaje

U 2019. godini, zaključno s prosincem, namazi su ostvarili rast vrijednosne prodaje u odnosu na godinu prije uslijed rasta vrijednosne prodaje svih pripadajućih kategorija osim voćnih namaza.

U grupu kategorija namazi uključene su paštete, čokoladni namazi, mliječni i voćni namazi. Kategorija pašteta uključuje proizvode na kojima je jasno naznačeno da su paštete (pate). Mogu biti napravljene od smjese mesa, začina, ribe i povrća. Nalazimo ih na policama i imaju dugačak rok trajanja. Uz dugotrajne paštete u kategoriju su uključene i one koje nisu trajne i potrebno ih je čuvati u hladnjaku. Zamjena za paštetu također je dio ove grupe kategorija, a na proizvodima je naznačeno da su paštete, ali im je baza soja kojoj se mogu dodati različite vrste povrća. Uz to kategorija uključuje i namaze koji za osnovu imaju meso, ribu, povrće ili kombinaciju nečeg od ovo troje. Na proizvodima je jasno naznačeno da su paste, namazi ili namazi za sendviče.

Čokoladni namazi pakirani su u staklenke, tube ili plastične čašice. Mogu se konzumirati u obliku u kojem jesu ili kao namaz na kruhu, palačinkama ili drugim desertima.

Mliječni i sirni namazi s okusom ili bez, napravljeni od sira ili svježe mliječne kreme, skladište se isključivo u rashladnim uređajima. Obično su pakirani u plastične posudice. Ovdje su uključeni i nemliječni sirni namazi: to su proizvodi napravljeni kako bi zamijenili sirni namaz u okusom i izgledom, a napravljeni su od zamjenskih sastojaka kao što je tofu.

Voćni namazi uz sve vrste marmelada i džemova koji se koriste kao namaz za kruh ili koriste za pripremu kolača uključuju i marmelade i džemove za dijabetičare.

U 2019. godini, zaključno s prosincem, namazi su ostvarili rast vrijednosne prodaje u odnosu na godinu prije uslijed rasta vrijednosne prodaje svih pripadajućih kategorija osim voćnih namaza. Vrijednosno najznačajnije su paštete koje nose 46% vrijednosne prodaje namaza. Slijede mliječni namazi s 25% vrijednosnog udjela, čokoladni namazi 19% i na kraju su voćni namazi s 10% vrijednosnog udjela.

Kroz moderne formate (hipermarketi, supermarketi) prodaje se više od dvije trećine (69%) vrijednosne prodaje namaza, dok se preostali dio (31%) prodaje kroz tradicionalne formate (trgovine mješovitom robom do 300 četvornih metara prodajne površine zajedno s drogerijama).

Količinska prodaja namaza u posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2019. godine, ima pozitivan predznak i sve kategorije bilježe rast količinske prodaje, dok je rast čokoladnih namaza najizraženiji.

U ukupnoj količinskoj prodaji čokoladni namazi zauzimaju 21%, voćni namazi imaju 16%, mliječni namazi 27% i paštete 35% količinskog udjela.

Vodeća tri proizvođača u namazima po količinskoj prodaju su (abecednim redom): Belje, Podravka i trgovačke robne marke, koji zajednički čine 46% ukupne količinske prodaje namaza.

Najnovije objave

Povodom Svjetskog dana sladoleda Ledo otvorio Kornet želja

Posjetitelji su tijekom izložbe Kornetu želja prišapnuli svoje želje za povratkom nekih legendarnih sladoleda, ali i ponudili ideje za nove okuse Ususret Svjetskom danu sladoleda,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...