U rujnu je zabilježen pad plaća na mjesečnoj razini uz nastavak kontinuiteta njihova rasta na godišnjoj razini. Tako je u rujnu ove godine prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 6.418 kuna, što je 20 kuna manje nego u kolovozu te 223 kune ili 3,6% više nego u rujnu prošle godine. Istodobno je bruto plaća na mjesečnoj razini smanjena za 82 kune na iznos od 8.693 kune, dok je na godišnjoj razini ona porasla za 332 kune ili za 4,0%. Pri rastu potrošačkih cijena realan godišnji rast plaća bio je nešto niži i iznosio je 2,8% kod neto i 3,2% kod bruto plaće, objavili su analitičari Hrvatske gospodarske komore.

Pad plaća u rujnu u odnosu na kolovoz uobičajena je sezonska pojava kontinuirano prisutna od 2009. godine. Rast plaća na godišnjoj razini očekivan je pri nastavku gospodarskog rasta i zadržavanju pozitivnih kretanja na tržištu rada, uz pritisak nedostatka radnika određenih struka na njihovo povećanje. Uz to, rast plaća podupiru mjere iz porezne reforme, provedba stupnjevitog povećanje plaća u državnim i javnim službama te rast minimalne plaće.

U trećem kvartalu ove godine neto plaća je porasla za 3,3% u odnosu na isti kvartal prošle godine, uz istodoban rast bruto plaće za 3,6%. Time je u trećem kvartalu ove godine rast plaća blago ubrzan, što će pridonijeti rastu potrošnje s pozitivnim utjecajem na dinamiku gospodarskog rasta.

U takvim je okolnostima sumarno u prvih devet mjeseci ove godine prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 8.737 kuna, što je nominalno 3,5%, a realno 2,8% više nego u prvih devet mjeseci 2018. godine. Istodobno je prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom iznosila 6.432 kune, što je nominalno 3,2%, a realno 2,5% više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pritom je najviši rast neto plaće ostvaren u Informacijskim uslužnim djelatnostima (+9,8%) te u Proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (+9,6%), dok je istodobno razina plaće najviše smanjena u Proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava (-7,2%), Pomoćnim uslužnim djelatnostima u rudarstvu (-3,3%) te Šumarstvu i sječi drva (-3,1%).

Rast plaća prisutan je i u drugim europskim zemljama. Prema dosad raspoloživim podacima, među sličnim su zemljama u rujnu bruto plaću višu od tisuću eura imale Slovenija (1 712 eura), Hrvatska (1 175 eura), Poljska (1 168 eura), Slovačka (1 127 eura) i Rumunjska (1 064 eura), a slijede ih Crna Gora (775 eura), Bosna i Hercegovina (723 eura), Bugarska (647 eura) i Makedonija (615 eura).

U okolnostima gospodarskog rasta, u znatnoj mjeri oslonjenog na domaću potrošnju, te pritiska situacije na tržištu rada, očekujemo dinamiziranje rasta plaća poduprto poreznim promjenama te daljnjim rastom plaća u državnom i javnom sektoru uz povećanje minimalne plaće početkom sljedeće godine na 4.062,51 kunu u bruto, odnosno na 3.250 kuna u neto iznosu.