VijestiSvijetUdruženje njemačkih pekara zabrinuto zbog sve manjeg broja pripravnika

Udruženje njemačkih pekara zabrinuto zbog sve manjeg broja pripravnika

Broj mladih Nijemaca koji se školuju za pekare nastavlja višegodišnji pad, upozorilo je u petak Njemačko udruženje pekara, što je zlokoban znak za tu zemlju u kojoj hrskave žemljice i izdašne kriške kruha često krase stolove.

To udruženje priopćilo je da je prošle godine u programu obuke bilo 4.211 pekara početnika i 6.495 prodavača u pekarnama, što je ukupno 10.700 ljudi, a to je za više od 11 posto manje u odnosu na godinu ranije.

Zabrinutosti oko budućnosti tradicionalnih njemačkih pekarni počele su rasti 2015. godine. Te je godine bilo više od 18.800 pripravnika pekara, a već 2019. godine bilo ih je oko 14.800 ljudi u programu obuke.

Udruženje je pozvalo političare da učine više kako bi poduprli radnike u zanatima poput pekarstva. “Trend usmjeren prema akademskom obrazovanju posljednjih nekoliko desetljeća mora se zaustaviti poboljšanjem i širenjem strukovnih karijera u svim školama, posebno u gimnazijama”, izjavio je glavni direktor udruženja Friedemann Berg.

Berg je također pozvao na pružanje stambenih opcija za pripravnike.

Školovanje je u 2022. završilo nešto više od 1.250 pekara i više od 1.900 prodavača u pekarnama. U 2022. godini po njemačkom kućanstvu potrošeno je gotovo 56 kilograma kruha i peciva, objavilo je to industrijsko udruženje. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...