Broj mladih Nijemaca koji se školuju za pekare nastavlja višegodišnji pad, upozorilo je u petak Njemačko udruženje pekara, što je zlokoban znak za tu zemlju u kojoj hrskave žemljice i izdašne kriške kruha često krase stolove.

To udruženje priopćilo je da je prošle godine u programu obuke bilo 4.211 pekara početnika i 6.495 prodavača u pekarnama, što je ukupno 10.700 ljudi, a to je za više od 11 posto manje u odnosu na godinu ranije.

Zabrinutosti oko budućnosti tradicionalnih njemačkih pekarni počele su rasti 2015. godine. Te je godine bilo više od 18.800 pripravnika pekara, a već 2019. godine bilo ih je oko 14.800 ljudi u programu obuke.

Udruženje je pozvalo političare da učine više kako bi poduprli radnike u zanatima poput pekarstva. “Trend usmjeren prema akademskom obrazovanju posljednjih nekoliko desetljeća mora se zaustaviti poboljšanjem i širenjem strukovnih karijera u svim školama, posebno u gimnazijama”, izjavio je glavni direktor udruženja Friedemann Berg.

Berg je također pozvao na pružanje stambenih opcija za pripravnike.

Školovanje je u 2022. završilo nešto više od 1.250 pekara i više od 1.900 prodavača u pekarnama. U 2022. godini po njemačkom kućanstvu potrošeno je gotovo 56 kilograma kruha i peciva, objavilo je to industrijsko udruženje. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!