bozic-kupnja-svijet-midiOvog Božića će u mnogim zemljama Europe Božić biti skromniji nego inače – ali ne i u Njemačkoj. Prema ispitivanju potrošača, usprkos krizi građani su spremni još više potrošiti na slastice i poklone.

Prema ispitivanju 18 tisuća potrošača koje je provela agencija Deloitte, u Europskoj uniji je Njemačka samo iza Finske u kojoj se građani spremaju potrošiti za ovaj Božić čak 6,8% više nego što su potrošili 2010. godine, javlja Deutsche Welle.

Nijemci se pak spremaju potrošiti 4,3% više novca, jer je više od polovice upitanih uvjereno kako je Njemačko gospodarstvo stabilno u svom rastu i kako si onda mogu priuštiti bogatije praznike.

“Kako da slavimo u krizi?”
Naravno, nije svugdje u Europi tako: devet od deset Grka je uvjereno kako je njihova zemlja u recesiji i kako će za Božić onda biti mnogo manje novca – agencija Deloitte procjenjuje kako će to biti čak 23% manje izdataka.

I u drugim zemljama građani pogođeni poteškoćama planiraju skromnije proslave: u Portugalu spremaju potrošiti 7,9% manje, Irskoj 7,4%, a i u Italiji se očekuje pad od 2,3%.

Jedino u Španjolskoj se, usprkos poteškoćama, građani spremaju ipak potrošiti oko 1,9% više nego prošle godine. Treba ipak podsjetiti kako su upravo Španjolci vrlo bogati u tradicijama proslave rođenja Isusa.

Zato se tamo darovi i bogat stol očekuju sve do Sveta tri kralja, kada se u Njemačkoj obično već uklanjaju božićni ukrasi i počinje “običan” život. Zato su upravo Španjolci među rekorderima u potrošnji za Božić i prosječan građanin troši 668 eura, mnogo više nego prosječan Nijemac (449 eura).

Ne štedi se ni trud, niti trošak
Slično je i u Francuskoj gdje je čak i najskromniji Božić nezamisliv bez bogatog stola i boce pjenušca. Sedam od deset Francuza doduše zna kako je Europa i njihova zemlja u novčanim nevoljama, ali usprkos tome se spremaju potrošiti oko 1,9% više od ionako bogatog prazničkog budžeta koji je agencija Deloitte procijenila na 606 eura.

Zanimljivo da su europski rekorderi u potrošnji za predstojeće blagdane zapravo Irci koji u prosjeku troše 943 eura na poklone i slastice. Za petama su im ionako imućni stanovnici Luksemburga koji troše 923 eura da bi im Božić bio još blještaviji.

Agencija Deloitte je u svom ispitivanju obuhvatila građane Ukrajine, Rusije i Južnoafričke Republike – koji će i ove godine uvelike pokušati sustići Europljane u potrošnji za Božić. Tako prosječni Ukrajinac namjerava ove godine za Božić potrošiti čak 18,3% više novca nego prošle godine, kod Rusa će to biti oko 11%, a Južnoafrikanci 12,4%. (Deutsche Welle)