“HGK će i dalje brendom Vina Croatia Vina Mosaica i vlastitim sredstvima te sredstvima vinskih omotnica EU fondova raditi na međunarodnoj promociji hrvatskih vina. Međutim, za snažniju nacionalnu promociju trebamo jačati naše regionalne organizacije. Njihovo financiranje u budućnosti treba postati stabilna stavka u državnom proračunu. Stoga i ovim putem pozivam naše vinare da po uzoru na slavonsku udrugu Graševina Croatica registriraju udruge Vino Dalmacije, Središnju bregovitu Hrvatsku i Vinistru kao regionalne organizacije jer je to ključna pretpostavka za snažnije državne potpore i provedbu Zakona o vinu u dijelu koji se tiče marketinga”, rekao je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam na konferenciji VinMarKon, prvoj hrvatskoj konferenciji o vinskom marketingu, koja je u zagrebačkom Internationalu okupila vinare, vinske profesionalce i ljubitelje vina te predstavnike sektora HoReCa. Cilj je procijeniti postojeću strategiju vinskog marketinga i definirati smjernice za unaprjeđenje brendiranja.

Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra poljoprivrede za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište, rekao je da je dvije trećine hrvatskih vina u kategoriji kvalitetnih i vrhunskih vina, no da bismo se pozicionirali na međunarodnom tržištu kao vinarska zemlja svakako je jako važno ulagati u marketing. Upravo je Ministarstvo Zakonom o vinu iz 2019. uspostavilo sustav marketinškog označavanja vina i četiri marketinške regije na temelju strategije Hrvatske gospodarske komore i Udruženja vinarstva HGK.

“Kroz vinsku omotnicu uveli smo novu mjeru, promocije vina na tržištima trećih zemalja. Reagirali smo brzo i mjerama nakon korone, za destilaciju i skladištenje vina vrijednosti od 43 milijuna kuna”, naglasio je Karalić o mjerama koje je Vlada RH usvojila prošli tjedan na temelju prijedloga HGK-a.

U sklopu konferencije predstavljen je i utjecaj koronavirusa na vinsko tržište, zatim važnost udruživanja vinara i zajedničkog nastupanja na tržištu te smjernice za izradu poslovnog i marketinškog plana u vinskoj industriji. Glavni organizator konferencije je Udruga Vinoljupci, u suradnji s partnerima – tvrtkama diWine j.d.o.o i Zlatne riječi j.d.o.o.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!