Ivan Komak
Ivan Komak

Zbog sumnje u zloporabu položaja i ovlasti privedeni su direktor Osječke pivovare Ivan Komak i tri člana Nadzornog odbora tvrtke, javio je danas portal hrt.hr.

Sumnjiči ih se za nezakonitu isplatu predujma dividende Komaku i malim dioničarima. Na moguću nezakonitost javnost su upozorili radnici Pivovare, a naveli su kako je riječ o iznosu od milijun i 300 tisuća kuna.

Hrvatski fond za privatizaciju tužbom je od Komaka tražio povrat većinskog paketa dionica, a Hrvatska udruga sindikata protiv njega je podnijela nekoliko kaznenih prijava.

U posljednjih pola godine Ivan Komak dva je puta prodao Osječku pivovaru, a dio radnika štrajkao je zbog nemogućnosti dogovora o dijelu Kolektivnog ugovora i najava otpuštanja radnika, piše Hrt.hr.

Povodom uhićenja Ivana Komaka i pokretanja istrage istrage u Osječkoj pivovari d.d., predsjednik Nadzornog odbora Ivan Tatić oglasio se priopćenjem za medije.

U priopćenju ističe kako  se od preuzimanja Osječke pivovare d.d. od strane Ivana Komaka, Pivovara apsolutno pridržava svih zakonskih i poreznih propisa, a od uspješno provedene sanacije 2008. godine redovito i uredno izvršava sve svoje obveze prema državnom proračunu i djelatnicima kojima se svaki mjesec isplaćuju plaće uvećane za beneficije utvrđene Kolektivnim ugovorom.

Tako je u 2010. godinu u državni proračun ukupno uplaćeno po osnovi trošarina gotovo 25 milijuna kuna, PDV-a 15,9 milijuna kuna, a isplaćene su i bruto plaće u iznosu od gotovo 16 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

“Neugodno smo iznenađeni postupanjem Državnog odvjetništva i policije prema Osječkoj pivovari d.d. i članovima njene uprave i Nadzornog odbora, za koje držimo da je bilo u potpunosti nepotrebno. Svi dokumenti koje su djelatnici policije izuzeli u petak u zgradi uprave Društva već prije su im bili dostavljeni na njihov zahtjev. Dokumenti su javno dostupni na Internetu svim zainteresiranim građanima, jer bilo kakva tajnost i skrivanje činjenica nije u interesu Osječke pivovare d.d. Uhićenja izvršena u petak poslijepodne i subotu također nisu primjerena, i na taj način uneseni su nepotreban nemir i nelagoda kako u obitelj Komak, tako i među djelatnicima Osječke pivovare”, nastavlja Tatić.

On dodaje kako ovakav postupak prema Osječkoj pivovari, koja redovito izvršava sve svoje obveze u skladu sa zakonom i propisima RH, ozbiljno narušava poduzetničku atmosferu kao jedan od preduvjeta za privlačenje stranih investitora. “Vlasnici i uprava Osječke pivovare d.d. inzistiraju na strogom pridržavanju zakona, te vjeruju kako će ova istraga otkloniti sve sumnje u poslovanje Društva.”

U priopćenju se podsjeća kako je Ivan Komak, nakon preuzimanja Osječke pivovare d.d. 2006. godine, preuzeo i financijski gubitak u iznosu od 9,5 milijuna kuna i pad tržišnog udjela na tek 4,63%. U 2007. godini gubitak je bio 8,8 milijuna kuna, a rezultat opsežne konsolidacije poslovanja vidi se u ostvarenom malenom gubitku u 2008. godini od 947 tisuća kuna te konačno ostvarenom dobiti u 2009. u iznosu od 1,35 milijuna kuna.

Usprkos kriznom okruženju, tijekom 2010. godine Osječka pivovara je zabilježila povećanje prodaje piva za 3% u odnosu na grupaciju proizvođača piva, čime je nastavila pozitivan trend iz 2009. godine. U 2011. godini planirane su i nove investicije vrijedne 18 milijuna kuna za kvasnu stanicu i rekonstrukciju sustava hlađenja, u širenje tržišta te ulaganje u dva nova brenda piva, zaključuje se u priopćenju. (Hrt.hr, Jatrgovac.hr))