Hoće li nakon ulaska Hrvatske u EU, kad se ukidaju određene carine, koje na pojedine proizvode iznose i do 30 posto, hrana pojeftiniti – to je pitanje koje ovih dana prolazi glavom svim kupcima.

Ako je suditi prema reklamama pojedinih trgovačkih lanaca, neka će hrana doista pojeftiniti.

Iz Lidla poručuju da su oni prvi trgovački lanac koji snižava cijene zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Iz Konzuma također navode da za svu uvoznu robu iz EU-a carine više neće biti, što će utjecati i na korekciju cijena tih proizvoda.

Navedeno će povećati razinu konkurentnosti na maloprodajnom tržištu. Dubravko Kušec iz Kauflanda je za Glas Istre pojasnio da će se ukinuti mnoge uvozne carine na razne proizvode i sirovine, što će omogućiti hrvatskim građanima da u Kauflandu kupuju europske proizvode po znatno nižim cijenama.

Sever: Pojeftinjenja će biti zanemariva
No, Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, smatra da mjesta velikom entuzijazmu nema. “Ako i dođe do nekih pojeftinjenja, ona će, gledajući cjelokupne troškove prehrane i života, biti zanemariva”, komentirao je Sever, koji smatra da se veće razlike mogu osjetiti samo ako Vlada snizi veliki PDV na hranu.

Hrvati na hranu i piće mjesečno troše oko 32 posto ukupnog budžeta, dok se u Europskoj uniji taj postotak kreće od 11 do 13 posto. U razvijenim zemljama je postotak i niži i spušta se na 10 posto. (GlasIstre.hr)