Unilever je obećao kako će do 2025. godine koristiti samo stopostotni recikliranu ili višekratnu ambalažu, navodi se u priopćenju.

Iz Unilevera poručuju kako se plastična ambalaža mora tretirati kao vrijedan resurs, te njime upravljati učinkovito i djelotvorno adaptirajući se kružnoj ekonomiji.

Podaci Ellen MacArthur Foundation (EMF) govore kako samo 14% globalne plastične ambalaže dosegne reciklažu, a čak 40% je bačeno na deponiju. Ostalo završi u krhkim ekosustavima.

Do 2050. godine procjenjuje se da će biti više plastike nego riba u svjetskim oceanima.

Tvrtka je obećala da će nastaviti svoje članstvo s EMF-om i njihovom novom inicijativom (New Plastics Economy initiative) koja će zahtijevati da tvrtka objavi sve plastične materijale koje koriste u ambalaži do 2020. godine.

Inicijativom se također nastoji doći do sredstava kojima će se pronaći tehničko rješenje za reciklažu višeslojnih vrećica, posebno u obalnim područjima.

Prethodna inicijativa tvrtke u sferi održivosti uključivala je obvezivanje na smanjenu težinu materijala za pakiranje do 2020. godine te korištenje najmanje 25% reciklirane plastike do 2025. godine. U 2015. ispunila je svoj cilj eliminiranja neopasnog otpada.

Paul Polman, direktor Unilevera, izjavio je: “Naša plastična ambalaža ima ključnu ulogu čineći naše proizvode atraktivnima, ugodnima i sigurnima za naše potrošače. Ipak, jasno je da ako želimo nastaviti ubirati plodove ovog svestranog materijala moramo učiniti puno kao industrija te odgovorno i učinkovito je oporabiti.”

Proizvođač mliječnih proizvoda Danone također je pristao pridružiti se EMF-u u sudjelovanju u tzv. “kružnoj ekonomiji”, navodi se u priopćenju. (esmmagazine.com)