Inovativan koncept objedinjavanja opreme idealno rješenje za dostavu proizvoda na maloprodajne lokacije

Princip objedinjavanja paleta i spremnika (tzv. pallet pooling) podrazumijeva da korisnici jednostavno unajme opremu za slanje proizvoda na maloprodajne lokacije koja im je potrebna, na vremensko razdoblje za koje im je potrebna te tako predstavlja idealno rješenje za dostavu proizvoda.

Sustav objedinjavanja opreme nakon toga prikupi opremu, pošalje je na pregled, popravi ukoliko je to potrebno i vrati je natrag za sljedeću uporabu. Ovakvu uslugu isporuke robe na tržište u Hrvatskoj nudi kompanija CHEP.

“CHEP je predstavio princip objedinjavanja opreme prije više od jednog stoljeća. Od tada, naše palete su se proširile diljem svijeta s preko 500.000 punktova objedinjavanja i isporuke. Više od tri milijuna ukrcaja tereta isporučuje se na CHEP paletama svaki dan, a uključuje robu malih proizvođača, ali i nekih od najvećih svjetskih kompanija. Plaća se samo oprema koja se koristi, i to kada se koristi. Stvarno je tako jednostavno”, objasnila je Marta Gorska, direktorica marketinga za CHEP Central Europe.

Objedinjavanje opreme je troškovno učinkovita održiva alternativa koja zamjenjuje bijele palete koje često mogu biti neefikasne i skupe kada se u obzir uzmu svi skriveni troškovi. Sustav objedinjavanja koristi materijale veće kvalitete za konstrukciju paleta budući da se one iznova koriste.

Kontinuirana inspekcija, redovno održavanje i popravljanje produljuju vijek trajanja što osigurava zaštitu robe i njeno učinkovito i sigurno kretanje opskrbnim lancem. Sve ovo doprinosi značajnim pogodnostima i uštedama za sudionike koji dolaze u kontakt s paletama putem lanca opskrbe.

Tako proizvođači uživaju u pogodnostima slanja robe na standardiziranim paletama što znači da nema problema s prihvaćanjem kod malih prodavača. Sustav objedinjavanja pojednostavljuje aspekte kontrole i upravljanja što rezultira smanjenjem administracije i nezgoda što proizvođaču omogućava fokusiranje na osnovnu djelatnost. Veća kvaliteta takvih paleta smanjuje rizik od urušavanja platformi ili oštećenja proizvoda koji mogu dovesti do prosipanja i kontaminacije.

Prijevoznici i pružatelji logističkih usluga također imaju korist od standardiziranih paleta jer mogu povećati raspoloživi prostor u svojim vozilima i optimizirati planiranje putovanja te time skratiti kamionski prijevoz. Povećana kvaliteta značajno smanjuje rizik od urušavanja platformi, a vozači provode manje vremena čekajući iskrcaj robe jer su CHEP palete lako prepoznatljive i široko prihvaćene u maloprodajnim lokacijama te je potrebno popunjavati manje dokumentacije.

Isto tako, maloprodaja vraća palete jednoj jedinoj tvrtki – CHEP-u – umjesto koordiniranja više dobavljača paleta. Na taj se način smanjuje vrijeme potrebno za papirologiju i administraciju te nema nesporazuma oko troškova.

CHEP također može organizirati prikupljanje paleta ukoliko je potrebno osloboditi skladišni prostor. Ove se palete sigurno mogu koristiti u dućanima, čime se dodatno smanjuju troškovi jer se roba ne mora skidati s paleta te tako puno brže može izložiti na policama.

PROMO